Головна Новини Костел у Шманьківцях: 100 років під прихистком Марії Магдалини

Костел у Шманьківцях: 100 років під прихистком Марії Магдалини

Як свідчать писемні документи, датовані ХVІІ століттям, у Шманьківцях на лівому березі річки Нічлави було збудовано дерев`яний замок з монастирем. Монастир належав ченцям-домініканцям, які після руйнації турками замку перебираються в 1610 році до Чорткова. А в 1912 році в північній околиці села ці ж отці-домініканці власним коштом споруджують та освячують в Шманьківцях філіальний костел парафії у Чорткові. Храм до сьогодні під прихистком святої Марії Магдалини.

Найбільшим випробуванням для святині стали роки радянської влади. Місцевий колгосп «Перемога» в приміщенні облаштував зерносховище.

За п’ять років до здобуття Україною Незалежності в 1986 році шманьківчани римо-католики повернули костел у свої володіння та відремонтували. У 2012 році храм відзначив своє сторіччя.

Релігійні потреби донедавна обслуговували отці-михайлити (згромадження ордену святого архангела Михаїла), а тепер храм є філіальним щодо костелу св. Станіслава у Чорткові та обслуговують його отці-домініканці.

Незважаючи на те, що римо-католицька громада села Шманьківців не надто чисельна (10 осіб), але щонеділі та у великі свята відправляють Службу Божу, пише chortkiv.city