Головна Новини Конфлікт через шкільний автобус: проблеми в громаді на Тернопільщині

Конфлікт через шкільний автобус: проблеми в громаді на Тернопільщині

Не дуже приємна ситуація, з емоційним забарвленням, кипінням пристрастей сталася у Великих Дедеркалах, у місцевій школі.
Вона зумовлена розподілом освітянських активів між відділом освіти, молоді та спорту Шумської РДА та новоствореним відділом освіти, культури, молоді та спорту Великодедеркальської ОТГ, яка з 1 січня 2020 року взяла у своє підпорядкування заклади освіти на території громади, пише Шумськ Інфо

Каменем спотикання став шкільний автобус, який, наразі, є у власності районного відділу освіти, але підвозить дітей виключно на території Великодедеркальської сільської ради – Радошівки, Мізюринець, Малих Дедеркал, Вовковець. Віддаль з найдальшого населеного пункту – понад 8 км.

Користувачі соціальних мереж мали змогу побачити гострий діалог, насамперед, батьків учнів Дедеркальської школи з начальником відділу освіти, молоді та спорту Шумської РДА Іваном Панчуком. Отож, журналіст сайту “Shumsk.Info”  поцікавився думкою тих учасників, які мають стосунок до даної проблеми.


– Триває передача закладів освіти, які є на території ОТГ, з балансу управління районного відділу у комунальну власність сільської ради та підпорядкування відповідного відділу цієї громади.
Проблемна ситуація по автобусу не нова – такі прецеденти вже траплялися, зокрема, на Теребовлянщині. Наразі власником автобуса є ми, районний відділ освіти. Оскільки школи переходять на баланс сільської ради, власник залишає за собою право розпоряджатися своїм майном і забезпечувати довезення до закладів освіти, які залишилися у його підпорядкуванні, – окреслює позицію освітянського відділу РДА його начальник Іван Панчук. – Є розпорядчий документ відділу освіти про прийом-передачу майна – автобуса, тобто, вилучення його з користування Великодедеркальською школою. Цей автобус був у свій час придбаний за державні кошти на умовах співфінансування з коштів районного бюджету. Ми готові розглянути питання про передачу в оренду цього автобуса Великодедеркальській ОТГ із збереженням права власності на нього районним відділом освіти, готові вислухати і розглянути запропоновані взаємоприйнятні варіанти, передачу інших транспортних засобів, не конкретно цього автобуса. Ми чекаємо ініціативи з боку сільської ради. У гіршому випадку ситуацію можна вирішити шляхом підвезення школярів рейсовими автобусами, але за це має платити вже ОТГ. Вона може придбати новий автобус – у рамках державної програми, на умовах фінансування, частка якого, з боку сільської ради, складатиме приблизно 500-600 тис. грн.


Іван Панчук звернувся до правоохоронних органів із заявою, в якій зазначає про перешкоди з боку мешканців Великодедеркальської ОТГ виконувати йому свої службові обов’язки як посадовій особі.
– Автобус придбано за кошти районного бюджету, у тому числі, за кошти платників податків з Великодедеркальської сільської ради. Хочу сказати, що це – одна із найбільших у фінансовому плані сільських рад у районі. Відповідно, звідси йдуть і потужні відрахування до районного бюджету. Тому наші діти мають право користуватися цим автобусом, а забрати його від нас – це нечесно і несправедливо. Будемо відстоювати власні інтереси, – розповідає мама двох учнів Галина Давидюк.
З офіційним листом з приводу невизначеної ситуації з шкільним автобусом виступило і керівництво ТОВ «Шумськ АГРО» .


А що каже з даного приводу директор Великодедеркальської ЗОШ I-III ст. Інна Сервитник?
– У 2016 році цей автобус для нашої школи вручив особисто голова ТОДА. На той час підвозили 75 дітей, зараз – 131 з 4 сіл. Скажу, що в ідеалі нам не завадив би і другий автобус. Тому що одним фізично неможливо забезпечити вчасне підвезення школярів до початку уроків о 9 год. Так, учні з Радошівки та Мізюринець змушені, згідно з графіком руху автобуса, сідати у нього о 7.35 (щоб транспортний засіб зміг привезти учнів з інших сіл на 9 год.), а потім цілу годину чекати початку навчання (слід зазначити, що за напрямком Радошівка – Великі Дедеркали в цей час не має постійного автобусного сполучення). Для нас дуже важливо, щоб шлях учня до школи був безпечним. А як можемо це виконати, коли в нас не буде шкільного автобуса? Рішення повинне бути знайдене, і від нього не мають потерпати учні нашої школи.


Цікавимося точкою зору на проблемну ситуацію і в голови Великодедеркальської сільської ради Івана Данилюка.
– У нашій школі навчається зараз 257 учнів, і у перспективі вона має стати опорною. Тоді, як у Вілійському НВК, на баланс якого районний відділ своїм наказом передає автобуса, зараз є 74 учні, і, на мою думку, цей навчальний заклад, не має такої перспективи розвитку, як Великодедеркальська ЗОШ. Зазначу ще один момент – так, цей автобус був закуплений завдяки співфінансуванню з районного бюджету у 2016 році, у який тоді надходили податки з Великодедеркальської сільської ради, і немалі. Погоджуюся, що автобусом на той час і наразі розпоряджається районний відділ. Але до його придбання доклалися і батьки учнів Дедеркальської школи, і адміністрація навчального закладу, які зверталися з відповідними листами-клопотаннями в ОДА, обласне управління освіти та науки. Є відповідний сертифікат від 28 жовтня 2016 року за підписом тодішнього голови ТОДА Степана Барни, де чітко зазначено: «Сертифікат, який засвідчує отримання шкільного автобуса Великодедеркальською ЗОШ І-ІІІ ст., відповідно до державної програми «Шкільний автобус». Ще один суттєвий факт – на той час, відповідно до тодішнього чинного законодавства, потужні обсяги ПДФО одного із найбільших платників податків – ТОВ «Шумськ АГРО» – надходили до районного бюджету. Причому, обсяги його обчислювалися ще й межами Лановецького і частиною Збаразького районів, де «Шумськ АГРО» мало в оренді паї. Отож, у частці співфінансування є вагомий вклад платників податків з Великодедеркальської сільської ради.

Про проблему з шкільним автобусом у Великих Дедеркалах знають і депутат Верховної ради України від нашого виборчого округу Ігор Василів, і в міністерстві освіти та науки, куди дедеркальці направили відповідні електронні звернення. Чекають також роз’яснення і від обласного управління освіти.
Як вирішать ситуацію – стане відомо згодом, а «Shumsk.Info» слідкуватиме за розвитком подій.