Головна Новини Кондуктори Тернополя, які змушують пасажирів сідати у транспорті – порушують закон і...

Кондуктори Тернополя, які змушують пасажирів сідати у транспорті – порушують закон і можуть бути покарані

У Тернополі минуло вже більше місяця, як свою роботу відновив громадський транспорт. Оскільки пандемія коронавірусної інфекції триває, тож тролейбуси та маршрутки працюють згідно з певними умовами, запровадженими на час карантину, пише Файне місто. Однією з таких є перевезення у транспорті тієї кількості пасажирів, яка відповідає кількості місць для сидіння. Проте, як повідомляють тернополяни, виникла проблема – кондуктори та водії змушують обов’язково сідати, при цьому, на їх думку, порушувати норми дистанції. Не всі пасажири згідні з такими вимогами – хтось хоче їхати стоячи через власні переконання, а хтось не може зайняти вільне сидіння через стан здоров’я.

“Я зайшов у тролейбус, загалом місця вільні були. Проте одиночні сидіння були всі зайняті. Тому мені, аби виконати вимогу кондуктора – сісти, потрібно було впритул наблизитися до незнайомої мені абсолютно людини. Я нічого не маю проти людей і без проблем їду в транспорті, але не у час карантину. Я так глянув, чоловік на вигляд не дуже то і здоровий, бо шморгав носом. То звідки я знаю, здоровий він чи ні, і що з ним. А кондуктор мало не червоніла від гніву і кричала “сідай або виходь, бо я за тебе штраф платити не буду”, – розповідає Анатолій.
Подібна ситуація трапилася і з тернополянкою Мартою. Жінка після операції, сидіти їй важко. Зайшла у тролейбус, а кондуктор одразу: “Сідайте!”. Оскільки жінці важко було, ще не загоїлася рана, то вона вирішила постояти біля поручня, допоки їде. Місця вільні у транспорті були. Проте з кожною зупинкою пасажирів заходило більше, ніж виходило. Згодом місць вільних не залишилося. Виникла ситуація, що Марта – стоячий пасажир-порушник, оскільки місця для неї вже немає. Це при тому, що коли жінка сідала у транспорт, воно було.

“Я не могла справді сісти. Кондуктор спочатку просто сказала, щоб я сідала. Потім ще раз повторила, на що я відповіла, що: “Дякую, але мені зручніше постояти”. Працівниця почала кричати, казати, щоб я виходила. Мовляв, вона підписала якийсь папір, що зобов’язується всіх садити. До того ж, до інших пасажирів, які за певних обставин також виявляли бажання стояти, вона також почала чіплятися. Її тон був підвищений і злісний. А я стояла і думала, чому я маю зараз чужій людині говорити про свої проблеми зі здоров’ям. Місце ж вільне є для мене – то яка різниця стою я чи сиджу. Коли ж я про це і запитала кондуктора, то вона мені нервово відповіла: “А я що маю постійно дивитися, чи є для тебе місце? Мені легше то бачити, коли ви всі сидите!”, – скаржиться тернополянка Марта.
Чи мають право працівники громадського транспорту Тернополя змушувати пасажирів сідати на вільні місця, а чи пасажири мають право стояти? Також, хто має слідкувати за тим, щоб транспорт не був перезавантажений пасажирами і вільні місця все таки зберігалися за “стоячими” пасажирам? – з цими запитаннями журналісти “Файного міста” звернулися до Патрульної поліції Тернопільщини та заступника начальника управління транспортних мереж та зв’язку – начальника відділу транспортних мереж Тернопільської міської ради Антона Марчевського.

“В Законі немає чіткого роз’яснення про те, що пасажири зобов’язані саме сидіти у громадському транспорті у період дії карантину. Тому не є порушенням, якщо пасажир буде стояти. Головне, щоб кількість пасажирів не перевищувала кількості місць для сидіння, передбаченої технічними характеристиками транспортного засобу”, – повідомила інспектор прес-служби Патрульної поліції Тернопільської області Катерина Метельська.
Як зазначив Антон Марчевський, ніхто не має права зумушувати пасажирів сідати, інакше – це порушення законодавства. За це працівника громадського транспорту може бути покарано. Кондуктори зобов’язані слідкувати, аби кількість пасажирів у салоні не перевищувала кількості місць для сидіння.

““Ніхто не має права змушувати пасажира сідати. У постанові Кабміну йдеться лише про те, щоб кількість пасажирів у салоні не перевищувала кількість місць для сидіння. Як це контролюватимуть працівники транспорту – це їхній клопіт. Але казати “сідайте, бо мені так легше бачити і контролювати”, вони не мають права.

Людина має дотримуватися умов карантину, тобто бути у масці. Чи стоїть вона, чи сидіть у транспорті – це її право вибору. Головне, щоб на момент посадки було для неї вільне місце. А далі – це вже справа кондуктора слідкувати за пасажиропотоком.

Якщо кондуктор змушує вас сідати, пояснюючи, що ним чи нею щодо цього підписано певне внутршніє розпорядження на роботі перед виїздом на лінію, то це в жодному разі не повинно суперечити постанові Кабміну Міністрів. Є проста вимога – слідкувати за кількістю пасажирів. Пасажирам, які стикаються з порушеннями зі сторони працівників громадського транспорту, я пропоную не мовчати, за можливості фіксувати це, наприклад, на відеоносії або ж викликати патрульних. Такі кондуктори ризикують бути покараними”, – каже Антон Марчевський.