Головна Новини Коли тернополяни почали «заробляти» синці під час «крижаного дощу», депутати ділили гроші

Коли тернополяни почали «заробляти» синці під час «крижаного дощу», депутати ділили гроші

Із 2 лютого Тернопіль накриває «крижаний дощ». Дощ відразу замерзав на автошляхах, тротуарах, на прибудинкових територіях. Оперативна робота, відповідно до нової Дорожньої карти очищення Тернополя у зимовий період, підрядних організацій забезпечила очистку головних автодоріг міста, що дозволило уникнути великих автомобільгих аварій на дорогах. Однак, десятки тернополян та гостей нашого міста отримали травми пересуваючись тротуарами та у дворах.

«Крижаний» полон

Знову не так оперативно спрацювали ЖЕКи, фірми, які обслуговують ОСББ, різноманітні приватні компанії та власники будинків. Відповідно до вже згаданої Дорожньої карти всі перечисленні структури та приватні особи зобов’язані очищати від снігу та льоду закріплені за ними або прилеглі до їх будівель території. Міський голова Тернополя навіть був змушений пригрозити штрафними санкціями та невиконання Дорожньої карти.

https://www.facebook.com/sergij.nadal/posts/1330428753644092?pnref=story

Чи покарають керівників тернопільських магазинчиків, власників офісних будинків, директорів ЖЕКів та ОСББ дізнаємося згодом, але цьогорічний «крижаний дощ» показав ще одну велику проблему Тернополя. Виявляється не достатньо окремим документом мерії зобов’язати всіх прибирати сніг та лід біля своїх будівель, а й треба їх зорганізувати. У всьому світі під час аномальних погодніх ситуацій («крижаний дощ» такою і є), такою громадською роботою займаються місцеві депутати, які відповідають за свій округ. В Україні теж до обов’язків депутатів, відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» входить функція «дбати та захищати представників територіальної громади» (тобто мешканців свого округу). Коли ж захищати представників своєї громади, як не у часи негоди.

Як депутати гроші ділили

Таким чином, саме депутати міської ради Тернополя мали б організувати роботу з очищення від льоду території свого округу. Попередити всіх місцевих підприємців про їх обов’язки з очистки території, разом з муніципальною службою провести огляд території та скласти акти щодо недобросовісних підприємців, працівників ЖЕКів, ОСББ тощо. Так мало б бути.

Насправді ж ситуація була протилежна. Депутати були зайняті, вони ділили гроші. Тобто займалися своїми звичними справами. Для прикладу, замість того щоб готуватися до негоди (а синоптики попереджали заздалегідь про можливість «крижаного дощу») більшість депутатів вирушили на засідання житлово-комунальної комісії, де затверджували списки ремонтів у Тернополі (дворів, доріг, фасадів, прибудинкових територій тощо). Наприклад, депутат від «Самопомочі» Андрій Шкула назвав це засідання – «найважливішою подією року» і зробив улюблене селфі.

Життєвоважливий інтерес депутатів полягав у тому, щоб вони намагалися «відкусити» найжирнішу частину фінансування з міського бюджету саме для території свого округу. Вони сподіваються, що можуть приписати на власну користь всі ремонтні роботи на території свого округу, які ведуться і будуть вестися за гроші громади Тернополі. На їх думку, саме це, а не безпосередня депутатська робота на округу, дозволить їм бути обраним ще на одну каденцію. Тому й так стрімко побігли депутати ділити гроші на ремонти.

Однак, й поділивши гроші, депутати не поспішали організовувати очистку тротуарів та прибудинкових територій на власному окрузі. У теплих квартирах під каву «кляли владу» у соцмережах та займалися піаром.

Так лідер фракції «Самопоміч» у Тернопільській міській раді Андрій Грицишин перемощував новини з Донбасу.

Ще один «самопомічівець» Назарій Зелінка шукав у Києві автомобіль (де він офіційно працює помічником народного депутата), щоб доїхати до Тернополя (ніби потяги всі скасували).

Дісталося й свободівці Галині Гевко, яка є директором ЖЕКу. Її сторінці у Фейсбук люди просто засипали обурливими постами. Але вона одразу відзвітувала про роботу відповідними фото


Ще один представник ВО «Свобода» у міській раді та керівник комунального підприємства, Іван Сорокаліт замість того, щоб оперативно зібрати комісію і допомогти управлінню ЖКГ та мобілізувати ЖЕКи та ОСББ по місту розмістив на своїй сторінці  у Фейсбук фотозвіт Андрія Шкули про те, як депутати ділять гроші.

Як депутатка боролася з негодою

У Тернополі знайшовся депутат, який вирішив виконати свої безпосередні депутатські домовленості та не у мережі, а на ділі попіклуватися про очищення міста та здоров’я тернополян. Депутат міської ради та відома у місті журналістка Оксана Яциковська. Вона взяла участь у форс-мажорній нараді в начальника управління ЖКГ Олега Соколовського, де він та начальник відділу технагляду Олег Вітик проводили “розбір польотів” із відповідальними за прибирання міста. Вона «вибила» техніку для очищення тротуарів та посипання піскової суміші для свого округу, дала «чарівних копняків» працівникам ЖЕКів. І як наслідок території вулиць Карпенка та Миру у Тернополі чи не найкраще очищені не лише від снігу та льоду.

Підсумовуючи, хочеться порадити всім нам тернополянам. Після того, як ми помажемо потовчені місця мастигою від забоїв, нам треба дуже добре подумати чи не помилилися ми у своєму виборі та які депутати нам потрібні. Ті, які будуть вихвалятися тим, що майже самі «у фуфайці та з лопатою» латали за наші з Вами бюджетні кошти дірку у дворі. Чи ті, які виконують свої безпосередні функції – дбати про свого виборці, про свій округ. І роблять це безкоштовно і самостійно.