Головна Новини Коли святкувати Різдво вирішуватимуть самі парафіяни, – Архієпископ ПЦУ Нестор

Коли святкувати Різдво вирішуватимуть самі парафіяни, – Архієпископ ПЦУ Нестор

Священний Синод Православної Церкви України вирішив дозволити цього року богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня, тобто за сучасним календарем. За словами архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора, для цього потрібне лише бажання самих вірян, повідомляє Суспільне.

“У форматі такого експерименту це вирішується на рівні самої парафії. Тобто, самі парафіяни звертаються до священника, ініціюють це питання. Якщо там більшість людей буде проти то, звичайно, священник цього робити не буде, але якщо значна кількість парафіян це питання піднімає і хоче, щоб звершувалося богослужіння, йому додатково більше ніяких рішень не треба. Але він після цього зобов’язаний подати звіт про кількість людей, які бажали саме Різдвяного богослужіння 25 грудня”, – прокоментував Суспільному рішення Синоду ПЦУ архієпископ Нестор.

"Це вирішується на рівні самої парафії": архієпископ ПЦУ Нестор про богослужіння 25 грудня

Архієпископ Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор. Суспільне Тернопіль

Незалежно від того, буде 25 грудня Різдвяне богослужіння чи ні, 7 січня у всіх храмах ПЦУ святкові Різдвяні богослужіння проходити будуть, каже архієпископ. За його словами, таким чином митрополія хоче дізнатися думку парафіян щодо переходу на святкування за новим календарем.

“Таким чином митрополія збере інформацію наскільки є попит серед православних віруючих на ці зміни. І якщо цей попит дійсно буде великий, тоді можна буде говорити, що зміна календаря справді зараз на часі й можна працювати над цим питанням. Якщо ж кількість таких людей буде невелика, значить це питання поки що надто рано піднімати. Саме таким способом церква хоче вивчити ситуацію, яка існує навколо цього питання саме в середовищі в самих віруючих людей, а не людей, які на ці питання дивляться збоку”, – каже архієпископ Нестор.