Головна Новини Колекцію експонатів Збаразького Замку поповнив раритетний годинник, вилучений у контрабандистів

Колекцію експонатів Збаразького Замку поповнив раритетний годинник, вилучений у контрабандистів

Днями співробітники СБУ передали представникові НЗ «Замки Тернопілля» раритетний камінний годинник, що має велику культурну цінність та влучно доповнюватиме колекцію експонатів Збаразького замку, повідомляє Народне слово

Рідкісний хронометр правоохоронці вилучили у групи зловмисників, котрі у жовтні 2012 року намагалися вивезти його до Польщі для збуту іноземним колекціонерам.
Під час спроби приховати старовинний годинник від митного контролю, контрабандистів затримали у митному пункті пропуску «Шегині» слідчі УСБУ в Тернопільській області.
За вчинення замаху на контрабанду культурних цінностей (ч. 2 ст. 201 Кримінального кодексу України) зловмисників засудили до п’яти років позбавлення волі, а «товар» конфіскували в дохід держави.
Як розповів Руслан Підставка, кілька тижнів тому на ім’я дирекції заповідника було отримано офіційний лист від УСБУ у Тернопільській області з пропозицією взяти на баланс культурні цінності, вилучені у контрабандистів.
Після оформлення усіх необхідних документів Руслан Підставка 1 липня отримав коштовний раритет. З − 2012 року дотепер, тобто увесь час слідства, унікальний хронометр зберігався у кімнаті речових доказів, − зазначив пан Руслан. −За висновком експертів, цей годинник є авторською копією майстрів Західної Європи, яка виготовлена наприкінці ХІХ століття. Тираж подібних виробів був не масовим і передбачав лише їх ручну ювелірну обробку. Вартість такого годинника у 2012 році становила приблизно дві тисячі доларів США, а оригінальність виробу є безцінною. Крім того, експерти відзначають його естетичну та колекційну значущість, адже маятниковий годинник, корпус якого обрамлений латунню та бронзою, прикрашено позолотою та емаллю. Виріб декоровано пишними бароковими завитками, квітами і фігурами, а верхній пояс орнаменту майстерно скомпоновано з елементів модерну – качки та метелика.
У зв’язку з тим, що недавно у Замковому палаці відкрито кілька нових експозиційних залів, де відтворено каміни, цей годинник буде особливо доречним для прикраси одного з них та оформлення інтер’єрів.

Оксана МОРГУН