Головна Новини Картина тернопільської художниці стала маркою (Фото)

Картина тернопільської художниці стала маркою (Фото)

Картини тернопільської художниці Олесі Гудими «Наречена» та «Дерево життя» обрали для оформлення марки та конверта. Серед сотень робіт українських митців редакційно-художня рада «Укрпошти» для нової марки обрала саме твори нашої землячки. Марка «О. Гудима. Наречена» та ще дві – «В. Максимович. Поцілунок» та «В. Баринова-Кулеба. Мама і дитятко» стали серією марок «Кохання – це життя». За ініціативи тернопільських філателістів спецпогашення марки з картиною Олесі Гудими провели у Тернополі 14 серпня. Цього ж дня спецпогашення усіх трьох марок відбулося у столиці, пише zz.te.ua

– Як мої картини потрапили до редакційно-художньої ради «Укрпошти» не знаю, – каже Олеся Гудима. – Я цікавилася у редакторів, але ця інформація залишилася таємницею. – У соцмережі є теги «Українське мистецтво. Національне українське мистецтво», думаю, що там їх побачили. На остаточне рішення та узгодження всіх юридичний моментів пішло більше півроку. Спочатку вибрали чотири картини із колекції «Української мадонна», але потім вибір змінився: одна стала зображенням на конверті, друга – маркою. На конверті зображена картина «Дерево життя». Це колекційна робота з українською символікою.

А картина «Наречена» з колекції «Українська мадонна». В Україні залишилось тільки дві роботи з цієї колекції. Вона присвячена світлій пам’яті режисера Сергія Параджанова та актора Івана Миколайчука. Це мій відгук на фільм «Тіні забутих предків». У мене вже були картини з мадонною-дитиною, мадонною-жінкою, мадонною на схилі літ, і я задумала намалювати ще мадонну-наречену. Для того, щоб зрозуміти якою вона має бути, декілька разів переглядала фільм Параджанова. Кожна моя мадонна у колекції – це сакральний образ української жінки, яка проходить різні стадії духовного і фізичного розвитку: жінка-дитина, жінка-дівчина, жінка-мати, жінка на схилі літ. Дуже приємно, що «Наречена» стала маркою. Для мене це дуже важлива подія, яка доводить, що я рухаюся за любов’ю свого життя. Подія важлива ще тим, що вдруге картини тернопільських художників стають марками. Першою була робота Івана Марчука, і для мене велика честь бути другою після нього. Вдячна редакційно-художній раді, що обрали саме мою картину, а тернопільським філателістам – за ініціативу провести спецпогашення моєї марки у Тернополі.

Спецпогашення марки Олесі Гудими мало ще й інші особливості. Для нього виготовили сотий штемпель, тобто це було ювілейне погашення марки. Філателіст Дмитро Бульчинський зазначив, що перший штемпель для тернопільської дирекції «Укрпошти» виготовили 15 квітня 1969 року з нагоди погашення марки, присвяченій 25-літтю визволенню Тернополя. Ювілейний штемпель «Кохання – це життя. Перший день. Тернопіль. 46001. 14.08.2018» також мав рідкісний колір – червоний. За весь час спецпогашень в Україні, як зазначив філателіст Юрій Ковальков, його використовують тільки третій раз. Попередні два червоні штемпелі були під час погашення марок до Дня святого Валентина і Дня Перемоги.

Ольга Трач

Фото автора