Головна Новини З Тернопільщини до війська призвуть півтисячі юнаків

З Тернопільщини до війська призвуть півтисячі юнаків

До 31 липня триватиме черговий призов на військову строкову службу. Традиційно, він розпочинався у березні і тривав до кінця травня. Та цього року через пандемію «COVID-19» його строки змістилися.

«У зв’язку з пандемією коронавірусу терміни призову були зміщені, – розповів полковник Олександр Скумбрій, тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Тернопільського ОВК. – Відповідно до вказівок Генштабу ми його розпочали 25 травня і закінчимо 31 липня. 25 травня запрацювали військово-лікарські комісії у всіх районах і містах обласного значення. До призову на строкову військову службу плануємо залучити 500 юнаків 20-27 років. 18-19 річним надається право на відстрочку, його надає призивна комісія району на чолі із заступником голови РДА. 18-19 річні юнаки можуть за власним бажанням проходити службу, написавши відповідну заяву. Перша відправка з обласного призовного пункту у Тернополі відбудеться 15 червня. В основному призовники будуть направлені до підрозділу ЗСУ, у Державну спеціальну службу транспорту, прикордонні війська, Нацгвардію».

Заступник начальника відділу комплектування та призову Тернопільського обласного військового комісаріату, майор Юрій Дмитрів зауважив, що призовники, які ухиляються від строкової служби, підпадають під дію кодексу України про адміністративне правопорушення. Ним передбачено накладання штрафу від 85 до 119 гривень при першому порушенні військового обліку та неприбуття у військовий комісаріат, і від 119 до 170 гривень – при повторному правопорушенні.

«Зараз, за поданням президента України, на розгляді ВРУ перебуває законопроект про значне збільшення штрафів, – додав Юрій Дмитрів. – Пропонується, що мінімальний штраф становитиме 30 неоподатковуваних мінімумів, тобто більше 30 тисяч гривень».

Медичні огляди у військово-лікарських комісіях проводяться із дотриманням загальних епідеміологічних заходів. За словами заступника голови позаштатної військово-лікарської комісії ТОВК, капітана медичної служби Василя Зарівного, всім юнакам, яких призвуть на строкову військову службу додатково проведуть тестування на наявність антитіл до вірусу «COVID-19» методом імуноферментного аналізу.