Головна Новини З портфелем – на вихід: у МОН вирішили розформувати випускний клас в...

З портфелем – на вихід: у МОН вирішили розформувати випускний клас в школі на Тернопільщині

З портфелем – на вихід… На другому тижнів навчання 11-класникам Вишгородської школи повідомили про те, що закривають їх клас. Згідно з наказом Міністерства освіти, учні 10-11 класів, в яких навчається менше 5 дітей, мають перейти на домашню форму навчання, або ж в іншу школу, де є повний клас. Для дітей та батьків у маленькому селі така новина стала шоком. Люди просять не закривати клас. Чи реально це, з’ясовувала Христина Луцик.

Максим готується до уроку фізики. Це один з улюблених предметів хлопця. Та сьогодні для нього та ще 3-ох однокласниць цей урок може стати останнім. 11 клас у Вишгородській школі, у якому навчається хлопець, розформовують, тут залишилось 4 учнів. 11-класників відправляють до інших навчальних закладів.

– Мені тут дуже добре і вчителі тут добрі. Вони гарно викладають свої предмети. Мені подобається мій колектив, адже він дуже приємний. Я хотів би того, аби й далі я в ньому бути, – каже одинадцятикласник Максим Загроцький.

Першого вересня на урочисту лінійку, а 4-го всім класом забрати документи. Про те, що одинадцятикласникам Вишгородської ЗОШ на початку навчального року доведеться змінити школу, дітей та батьків повідомили вже після початку навчання. Відповідне рішення прийняли у Міністерстві освіти. Натомість, батьки такі нововведення називають невдалим експериментом над їхніми дітьми.

– Запропонували забрати документи. Це все з того, що нам запропонували. Ми їх не заберемо, бо возити дитину в іншу школу ми не можемо, – каже тато учня 11 класу Ярослав Загроцький.

У родині Загроцьких, окрім Максима, виховують ще 9 молодших дітей. Четверо з них мають інвалідність. Тому батьки не мають змоги відвозити сина на навчання в іншу школу.

– Якщо ми тут не закінчимо 11 класів, то є всі підстави для того, що мій син не отримає середньої освіти. Це настільки страшно, що моя дитина і має особливі потреби, але він хоче навчатися, – каже мама учня 11 класу Наталя Загроцька.

Вишгородська ЗОШ – одна з опорних шкіл у Лановецькому районі. Тут навчається більш ніж 100 дітей з різних сіл району, та вперше за роки існування закладу цього року до 11 класу пішло менше 5 учнів. Директор школи Андрій Бойко розповідає, про те, що в його школі не буде випускного класу, почув вже після початку навчального процесу.

– 4 числа мене повідомили про це у відділі освіти. Ми з заступником у телефонному режимі поспілкувалися з батьками, на наступний день поїхали на консультацію у відділ освіти і зібрали потім батьків і обговорили дане питання, – каже директор Вишгородської ЗОШ I-III ступенів Андрій Бойко.

Найближча від Вишгородка одинадцятирічка, куди могли б піти випускники, розташована за 10 кілометрів. Їхати туди треба польовою дорогою попри ліс, відтак, батьки категорично проти. Тим часом у Міністерстві освіти підрахували, що рік навчання одного учня коштує понад 20 тисяч гривень – це втричі більше від норми. Тож чиновники вважають, вигідніше працевлаштувати вчителів в іншому закладі і довозити учнів. У обласному управління освіти пропонують два виходи з ситуації.

– Наказ про юсвіту юстований 20 серпня говорить про те, що індивідуальна форма навчання функціонує для початкової та середньої школи. Для старшої школи такого немає. Є для старшої школи сімейна форма навчання, або довіз до інших навчальних закладів, – каже начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома.

У Лановецькому ж відділі освіти кажуть, пропонували батькам та дирекції школи знайти п’ятого учня, аби нерозкомлектовувати випускний клас. Та наразі вирішити цю ситуацію можна лише у Міністерстві освіти, переконаний головний освітянин Лановеччини.

– Якби МОН переглянуло індивідуальну форму навчання для сільської місцевості. Для тих , де немає в класах п’яти учнів. На сьогоднішній день діти, які перейшли в 11 клас, вже пройшли один рік старшої школи. І вони на порозі ЗНО, здача ДПА і той перехід з одної школи в іншу може спричинити незручності для самих учнів, – каже начальник відділу освіти, молоді та спорту Лановецької ОТГ Роман Зубрицький.

Перехід до нової школи у випускному класі, і справді може призвести до погіршення успішності і навіть депресії, переконана психолог Ніна Собулевська.

– Це все може пройти по-різному. Може бути і успішність , а для них це дуже важливо, вона може знизитися. Можуть діти замкнутися в собі. Для них це важливо, а тому і важко, – каже шкільний психолог Ніна Собулевська.

Батьки дітей кажуть, на цьому зупинятися на збираються. Якщо на їхню проблему й далі не звертатимуть уваги, то всією школою вийдуть на протести.

І поки влада запроваджує реформи, Максим – учень Вишгородської школи – не знає, як бути далі. Рідної школи Максимові шкода – каже, що все у ній подобалося. Т1 Новини відслідковуватиме ситуацію навколо Вишгородської школи, як розвиватимуться події, дивіться у наступних сюжетах.

Христина Луцик, Віталій Куземко, Володимир Сосна Т1 Новини