Головна Новини З нового року – нові тарифи на воду для тернополян

З нового року – нові тарифи на воду для тернополян

Нові тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення для КП “Тернопільводоканал” погодила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Зараз тернополяни, які проживають у багатоквартирних будинках платять за воду 14,86 гривень за метр кубічний, а у приватному секторі – 14,26 гривень. Така вартість водопостачання була встановлена із середини жовтня 2018 року. А з першого січня 2019 року ціна зросте до 16,42 гривень за метр кубічний для мешканців багатоквартирних будинків та до 15,84 гривень для приватних домогосподарств.

В першій половині року коригування тарифів на водопостачання не проводилося, хоча водоканал й подавав необхідні розрахунки до Нацкомісії. Справа зрушила тільки під кінець 2018-го, коли пройшло одразу два коригування до економічно-обгрунтованого рівня: у жовтні і тепер. Цього разу в проекті тарифів відкориговано вартість електроенергії, витрати на податки та збори, вартість паливно-мастильних матеріалів, витрати на планово-попереджувальні ремонти.

«Упродовж року ми мали суттєвий ріст ціни на електроенергію, – каже Володимир Кузьма, директор КП «Тернопільводоканал». – Якщо в січні вона коштувала 2,64 гривень, то у листопаді – 2,89. Зважаючи на те, що ми не встигали за таким швидким ростом тарифу на електроенергію, а в структурі нашої собівартості вона займає одну з найбільших статей видатків – понад 40%, відповідно маємо суттєвий приріст заборгованості за електроенергію у поточному році. Якщо на початок року у нас була переплата за постачання електроенергії майже півтора мільйона, то вже на перше грудня 2018 року ми маємо 15 мільйонів гривень заборгованості. Нацкомісія у встановленому порядку розглядає наші розрахунки і після цього приймаються певні рішення щодо затвердження чи не затвердження тарифів у такому розмірі.».

Нова постанова про коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для КП “Тернопільводоканал” вступає у дію з першого січня 2018 року. У зв’язку з цим, водоканал просить споживачів в грудні 2018 року подати показники лічильників та розрахуватись за надані послуги, згідно тарифів, які діють на даний час.