Головна Новини Зустріли тіло і… 200-тисячний борг за лікування

Зустріли тіло і… 200-тисячний борг за лікування

6 липня близько опівночі на Збаразьке кільце привезли тіло 24-річного Федора Зенченка, який був родом зі Скалата Підволочиського району. Окрім матері та вагітної нареченої, тіло юнака приїхали зустрічати й інші родичі, односельці та бойові товариші, повідомляє Свобода

За свідченням побратимів, хлопець служив у 24-й бригаді Збройних сил України близько року, а після звільнення поїхав у Польщу до рідні. Мав намір трохи відпочити від воєнних буднів. Та в Польщі хлопцеві раптово стало погано, він знепритомнів. Люди, які були поряд, надали першу медичну допомогу. Та через десять хвилин Федорові стало погано вдруге і «швидка» доправила його до військового клінічного шпиталю Вроцлава. Там хлопцеві робили операцію, намагалися витягнути з коми, проте молоде життя все ж обірвалося. За словами матері, у сина виявили пухлину головного мозку, яка поступово розвивалася.

– На Батьківщині хлопець мав наречену, яка перебуває на 18-му тижні вагітності. У молодят незабаром мало бути весілля. Нині дівчина страшенно хвилюється, тому лікарі підтримують її, як тільки можуть, аби зберегти «кровинку» від Федора, – розповів очільник Спілки ветеранів АТО Підволочиського району Назарій Хрущ.

Назарію Григоровичу не віриться, що саме з побратимом Федором трапилося таке лихо, адже він ніколи ні на що не скаржився, завжди був здоровий та життєрадісний – неодноразово брав участь у різних спортивних і масових заходах, не пасував у складних ситуаціях. Побратими відгукуються про нього якнайкраще: «дружелюбний, товариський, безвідмовний, умів розрадити, пожартувати…».

Назарій Хрущ вважає, що однією із причин, чому в хлопця не виявили пухлину на початкових стадіях, є халатність лікарів із військкомату. Перед тим, як Федір Зенченко пішов воювати, лікарі не виявили у нього жодних проблем зі здоров’ям, а після повернення військовослужбовця додому ніхто навіть не перевіряв стан його здоров’я. А він же не з курорту приїхав…

Основне завдання військкоматів – знайти і відправити в армію потрібну кількість людей. Стан їхнього здоров’я мало кого хвилює. Не дивно, що майбутніх воїнів поверхово перевіряють на медкомісії, коли ті йдуть служити. Наприклад, лікарям вистачило 10 хвилин, щоб перевірити стан здоров’я Назара Хруща та поставити діагноз «здоровий».

Шпиталь, у якому перебував хлопець, «виставив»  рахунок за лікування на суму близько 200 000 гривень. Родина таких грошей не має, адже лише за транспортування тіла до України вже заплатили 5000 злотих (більше 34000 гривень). Звинувачувати польських медиків немає сенсу. У них такі закони, а поляки стали законослухняними. Що робити? Родина та побратими зв’язувалися і з лікарями з Вроцлава, і з польським консульством, і Міністерством закордонних справ та з Міністерством охорони здоров’я України, аби домогтися, щоб цей борг родині або анулювали, або за лікування воїна заплатила держава, яку він захищав на Донбасі.

– Проблема, з якою стикнулася родина Федора Зенченка, пов’язана з тим, що у хлопця була протермінована «страхівка» – страховий поліс закінчився 30 днів тому. Через це й виникли неузгодження з доставкою тіла. Його спочатку не дозволяли забирати. Лише за сприяння польського консульства домовину з героєм привезли на Україну. До речі, тернополяни, які виїжджають за кордон, повинні знати, що «страхівка» діє лише 30 днів.

Стосовно оплати за перебування Федора в лікарні, то лише відсутність громадянської совісті допустить, аби родина захисника України сама платила за його лікування. Аби згорьована мати українського героя закладала будинок, щоб заплатити за перебування сина в лікарні та доставку його тіла додому. Відомий тернопільський волонтер Алла Борисенко сподівається, що борг за лікування Федора Зенченка у Вроцлавському військовому шпиталі завдяки спільним клопотанням найближчими днями все-таки вдасться анулювати.

Анна СЕМЕНКІВ