Головна Новини За що послав командувач флоту “шефів” корвету з Тернополя?

За що послав командувач флоту “шефів” корвету з Тернополя?

0korvetЕкіпаж кілекторного судна «Шостка» (колишній екіпаж корвета «Тернопіль») звернувся до міністра оборони України Степану Полторак з проханням залишити на посаді командира корабля Олексія Кирилова, якого очікує переведення в Очаків.

Про це йдеться в документі, копією якого володіє LB.ua. Команда Олексія Кирилова підписалася під зверненням до міністра оборони з проханням залишити на кораблі командира, якому вона довіряє.

55ae384661431 55ae386a68de8

Нагадаємо, український корвет Тернопіль був захоплений військами РФ у Севастополі 20 березня. Після того, як капітан корабля здався російським військовим, його старпом, капітан-лейтенант ВМСУ Олексій Кирилов прийняв на себе командування екіпажем. Він вивів 80% команди з окупованого півострова на підконтрольну України територію. Матроси й офіцери пройшли реабілітацію в санаторії у Тернополі, після чого їх перевели до Одеси, на кілекторное судно «Шостка». За словами волонтерів, судно було в гнітючому стані – прогниле, вимагає ремонту.

«Ми почали купувати все необхідне і варити корабель, фарбувати його. Доставили туди холодильник, хлібопічку, борошно привозимо, щоб вони хліб пекли. Це вже наше підшефне судно», – сказав волонтер Валентин Ткачук.

Причини переведеня Кирилова з Одеси не розголошуються. Як стало відомо LB.ua від волонтерів, наказ про переведення отриманий після конфлікту Кирилова з командувачем флотом Гайдуком.

Зокрема, Ткачук розповів, що під час святкування Дня ВМСУ в Одесі Кирилов виголосив промову, в якій «сказав, що шефи та волонтери допомагають флоту, і не сказав нічого хорошого на адресу командувача – це не сподобалося Гайдуку. Під час банкету командувач ВМСУ зажадав “прибрати Кирилова з очей”».

Увечері того ж дня, за даними волонтера, Кирилов підійшов до командуючого на прохання представників міст-шефів (у всіх кораблів ВМСУ є міста-шефи – ред.) – Зробити фото на пам’ять. Відповідь командувача був нецензурною, повідомив волонтер.

Після цього в частину прийшов наказ про переведення Кирилова в Очаків – помічником начальника штабу з десантних операцій. На новій посаді він буде планувати десантні операції.

 «Кирилов служив на протичовновому корветі«Тернопіль»- судно номер один, яке треба забрати у Росії. Допуск до керування такого роду корветів він має. Резерву такого роду фахівців протичовнових корветів у нас немає – всі залишилися в РФ. Він тримає екіпаж на готові і в будь-який момент вони цілою командою можуть перейти на бойовий корабель – як тільки загарбники повернуть його Україні », – сказав волонтер.

«Екіпаж просить Вас залишити (Кирилова) на посади кілекторного судна” Шостка “, тому що екіпаж впевнений у діях свого командира і вірить йому. Капітан-лейтенант Кирилов А. І. проявив себе при анексії АРК як рішучий, патріотично налаштований офіцер, зміг зберегти і вивести основну частину екіпажу з окупованої території до нового місця базування », – написали у зверненні до Полторака матроси з команди Кирилова.

«Люди, розуміючи, що їх покарають, все одно підписалися під зверненням – це їх маленький подвиг», – підкреслив Ткачук.

Крім того, глава громадської організації “Тернопільські підсумки”, відповідальний за склад допомоги воїнам АТО волонтер Тарас Білан готує лист від Тернопільської ОДА на ім’я міністра оборони на підтримку Кирилова як командира «Шостки».