Головна Новини За фактами порушень 25 жовтня правоохоронці Тернопільщини відкрили три кримінальних провадження

За фактами порушень 25 жовтня правоохоронці Тернопільщини відкрили три кримінальних провадження

1238 правоохоронців Тернопільщини стежили за правопорядком на 1183 дільницях. До несення служби залучили не лише поліцейських, а й військовослужбовців Нацгвардії, співробітників управління надзвичайних ситуацій. Приїхали для підмоги й двадцять двоє колег з департаменту міжнародного поліцейського співробітництва.
– Заступили ми 23 числа, коли приїхали з Києва. Разом з головою цієї ДВК ми поїхали до ТВК отримувати бюлетені. І саме з того часу, як голова бюлетені отримала, ми приступили до їх охорони. Ми цілодобово залишались тут, охороняли бюлетені та іншу документацію, а також стежили за порядком, – розповів начальник відділу міжнародного поліцейського співробітництва НПУ Роман Волков.
У день волевиявлення на лінію “102” надійшло більше сотні скарг про порушення виборчого законодавства. Для оперативного реагування на такі повідомлення та правопорушення кількість нарядів довелося збільшити, – повідомив на зустрічі з журналістами начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол.
У день голосування фактично усі дільниці розпочали роботу вчасно, за винятком трьох в Тернополі та двох на Гусятинщині. Вони відкрилися з кількахвилинними запізненнями. За словами спостерігачів, усі дільниці під час роботи дотримувалися карантинних вимог. Вчасно почала працювати і дільниця №611111, де головою була Валентина Лещишин.
– У нас дотримані всі карантинні норми, підлога миється, є всі інфекційні засоби. Є кабінка окрема, де мають проголосувати люди з підвищеною температурою. На привелику радість, ще людей з температурою не було. При вході член ДВК міряє температуру.
Серед порушень, які фіксували спостерігачі, проведення незаконних опитувань та агітації, знищення, зникнення та фотографування бюлетенів, порушення карантинних норм, відсутність у списках виборців. У Заліщицькому районі на одній з ДВК, каже очільник поліції, пропало 50 бюлетенів і голова комісії звернувся до поліції.
– Члени комісії бюлетені порахували вчасно, але під час роботи дільниці частина пішла на обід, частина займалася ремонтом світла, яке пропало. У приміщенні лишалася одна спостерігачка. Як результат, після цього зникло 50 бюлетнів щодо кандидатів в депутати до місцевої ради. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження і тривають слідчі дії.
За фактами порушень двадцять п’ятого жовтня правоохоронці Тернопільщини відкрили три кримінальних провадження: два згідно статті 158-1 ККУ – Надання неправдивих відомостей до Державного реєстру виборців та одне за статтею 345 частина 2 ККУ – заподіяння тілесних ушкоджень працівнику поліції. Перевірка щодо решти повідомлень ще триває.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EkvBqJWJTnE?rel=0]