Головна Новини За проїзд у транспорті вже можна розрахуватися банківською карткою

За проїзд у транспорті вже можна розрахуватися банківською карткою

Відтепер тернополяни можуть оплатити проїзд у громадському транспорті не тільки за допомогою електронного квитка. Із 22 лютого у тролейбусах, автобусах і маршрутках це можна зробити також за допомогою безконтактних банківських карток та NFSпристроїв. Така система оплати запрацювала завдяки співпраці Тернопільської міської ради, товариства «Системний зв’язок», «Ощадбанку» та компанії «Visa». Системним інтегратором проекту виступило товариство «Симбол Системз».

«Тернопіль був першим серед міст України, де запровадили електронний квиток, а тепер став єдиним містом, де запровадили електронний квиток на транспортні приватних перевізників, – зазначив Євген Лісняк, директор відділу технологічних рішень, керівник групи інноваційних рішень компанії «Visa». – Завдяки позиції мерії ми розповсюдили цю унікальну технологію на приватний транспорт. І це один з перших прикладів, який ми маємо у своїй практиці. Ми будемо розвивати і підтримувати цю систему. Ми вирішили, що сервіс має бути максимально зручним для користування. Тому за проїзд можна розрахуватися карткою не тільки «Visa», а й будь-якої іншої платіжної системи, будь-якого банку. Ми зробили систему, яка незалежна від банку чи платіжної системи. Але це має бути безконтактна картка, вона має спеціальний символ – хвильки від вай-фаю. Здійснити оплату можна і за допомогою мобільного телефону, який має операційну систему «Андроїд» та NFS-чіп. За допомогою програми «Андроїд пей» до номеру телефона можна приєднати картки багатьох українських банків.».

Тернопіль, за словами Євгена Лісняка, не витратив на цей проект жодної копійки. Компанія за свій рахунок оновила програми стаціонарних та мобільних валідаторів. Це інвестиція «Visa» у розвиток соціально-орієнтованих карток з метою популяризації та розповсюдження безконтактних банківських карток. Наразі в Україні безконтактних карток близько 5%, але вони набирають популярності.

При оплаті безконтактною банківською карткою або мобільним телефоном, тариф прирівнюється до готівкового: 4 гривні у тролейбусі та 5 гривень в автобусі і маршрутці. При демонстрації роботи оновленої системи оплати проїзду міський голова Сергій Надал додав, що упродовж 2018 року у тролейбусах планують встановити по два-три стаціонарні валідатори та збільшити кількість пунктів поповнення електронних квитків.