Головна Новини  За кілька годин тернопільські лікарі повернули людині здатність говорити та рухати...

 За кілька годин тернопільські лікарі повернули людині здатність говорити та рухати кінцівками

Унікальну операцію вперше провели тернопільські медики. Лікарі нейрохірургічного відділення Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні прооперували мозок пацієнта за допомогою сучасних технологій.

Чоловік поступив в медзаклад з підозрою на ішемічний інсульт. Він не міг розмовляти, а правий бік був повністю знерухомлений, повідомляє Т1. За кілька годин лікарі провели операцію і повернули людині здатність говорити та рухати кінцівками.

Зробили її під керівництвом лікаря переселенця з Херсону.  А виконав лікар-невролог інсультного відділу Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Вадим Гаджальський. Перед операцією лікар-невролог завжди ретельно миє руки. Це ж втручання проводять її в спеціальній рентген-операційній і за допомогою сучасного приладу ангіографа.

В операційній на нього вже чекає медсестра, яка поверх спеціального костюму протирадіаційного опромінення надягає хірургічний халат. Саме в цьому залі з ангіографії лікарі психоневрологічної лікарні вперше провели надскладну операцію — врятували пацієнта від ішемічного інсульту, зробивши при цьому лише один невеличкий надріз, який забезпечив доступ до артерій.

“Унікальність цієї операції в тому, що ми механічно рекалізуємо судину, тобто в судинці сидить тромб. Ми його механічно забираємо. Цим самим ми відновлюємо кровотік в тій діяльність, яка була ішімізована”, — відзначив Вадим Гаджальський.

В лікарню 64-річного чоловіка привезли на “швидкій”. При поступленні він не говорив і не міг поворухнути правими кінцівками.

“Пацієнт поступив у важкому стані. В нього були виявлені ознаки тромбозу великої судини.Це можна побачити от тут на ангіографії. От це тромбована судина. Тобто кров заходить в гілки, а от сюди далі не проходить”, — розповів завідувач нейрохірургічного відділення Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Олексій Леонтьєв.

Лікарі спочатку провели медикаментозне лікування інсульту. Тромб частково розсмоктався, однак кров і далі не надходила до частини головного мозку. Тоді вирішили провести операцію з механічної тромбектонії. Через судину в паху за допомогою тонкої пластикової трубки дійшли через усе тіло до судини в мозку.

Операція тривала понад дві з половиною години. За останні два роки лікування інсультів вийшло на якісніший рівень. Завдяки сучасним технологіям після таких інсультів люди повертаються до нормального життя, а не стають неповносправними. Після унікальної операції в Тернополі пацієнта перевели в інсультний відділ. Зараз його стан покращився, чоловік може рухати кінцівками та говорити.