Головна Новини За допомогою до бабусі Зосі приїжджають з різних куточків Тернопільщини

За допомогою до бабусі Зосі приїжджають з різних куточків Тернопільщини

Софія Дубчак з с. Дубівці Байковецької громади прожила нелегке життя, яке принесло їй різні випробування. І нині, незважаючи на поважний вік, уже поза 80, увесь час в роботі. Господарка, городи, усе потрібно встигнути обійти. Лише у неділю чи у свята можна піти до місцевого храму св. Архістратига Михаїла і хоч трішки відпочити від важкої щоденної праці. Вкрите зморшками обличчя багато про що говорить, пише svoboda.te.ua Так, час залишив своє тавро – сивину. Бувало, що й крихти бережно збирала. Нині бабуся Софія у селі – одна з берегинь скарбниці знань і традицій. А про свою долю розповідати могла б довго. Справді, наші бабусі з дідусями прожили нелегке життя: війна, післявоєнна розруха, колгоспи…

Заслужила вона повагу від односельців ще й тим, що багатьом допомагала позбутися бешихи, або як кажуть у народі, – рожі. Та й не тільки односельці звертаються до неї за допомогою, сюди приїжджають з навколишніх сіл чи Тернополя. Ще нікому не відмовила. І завжди знайде кілька хвилин, щоб промовити до відвідувачів добре слово.

Про бешиху (загальне гостре інфекційне захворювання з явищами обмеженого запалення шкіри) відомо ще 3 тисячоліття тому. Від неї через ускладнення померли відомі люди: король Данії Фредерік VII, королева Швеції Христина, Папа Римський Григорій ХVI.

Щиро скажу, що не дуже вірю в різні знахарства. Вважаю,  що коли є проблеми зі здоров’ям, то треба звертатися до лікарів. Але цього разу, незважаючи на медикаментозне лікування, біль так допік, що махнув рукою, гірше вже точно не буде.

Щиро зізнаюся, до будинку ледь зміг дійти. І варто зауважити, що вже під час першого «випалювання рожі», відчув, у якому місці саме болить, там сильно запекло. Згодом біль повністю припинився, хоча, заради правди, треба сказати, що я одночасно приймав і антибіотики.

Наостанку запитав пані Софію, чи можна було б до неї звернутися, якби у когось з наших читачів виникли подібні проблеми. Тож про всяк публікуємо її номер телефону – 295760. Але краще – будьте здорові!

Віктор КАРПОВИЧ