Головна Новини Заступнику начальника податкової служби Тернопільщини обрали запобіжний захід

Заступнику начальника податкової служби Тернопільщини обрали запобіжний захід

У Тернопільському міськрайонному суді обирали запобіжний захід заступнику начальника обласного управління державної податкової служби Сергію Бабію. Чоловіка затримали під час отримання хабаря в сумі 5 тисяч доларів. Прокурори Юрій Цяпа і Богдан Ясеник просили про тримання підозрюваного під вартою впродовж 2 місяців з правом на заставу – 2 млн гривень, повідомляє Суспільне.

“Підозрюваний приблизно 10 років обіймає посади, в тому числі керівні посади, в податкових органах Тернопільської області. На даний час обіймає посаду заступника начальника ГУ ДПС у Тернопільській області. У силу виконання своїх обов’язків має широке коло знайомих, в тому числі і серед службових осіб, різних правоохоронних органів, і добре обізнаний з особливостями роботи правоохоронної системи. Це дає підстави вважати, що останній, усвідомлюючи тяжкість покарання і невідворотність цього покарання за вчинення корупційного кримінального правопорушення проти авторитетних органів державної влади, може переховуватися від органів слідства та має реальні можливості покинути територію країни з цією метою, як в межах пункту пропуску через державний кордон, а також за межами цих пунктів пропусків”, – сказав Юрій Цяпа.

Заступнику начальника податкової служби Тернопільщини обрали запобіжний захід

Під час обрання запобіжного заходу. Фото: ДБР

Захисник підозрюваного Юрій Демкович сказав, що докази, які наводять проти його клієнта, можна спростувати. Тому просив про цілодобовий домашній арешт або заставу не більше пів мільйона гривень.

“Він не є суспільно небезпечний, і тому це є голослівне твердження, що: “незаконно впливатиме на свідків, інших підозрюваних, обвинувачених, експертів, спеціалістів у цьому кримінальному провадженні”. Наступне: “перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином”. Навіть не назвуть, яким іншим чином? Як він може перешкоджати, якщо ДБР здійснює свою функцію відповідально, і процесуальне керівництво здійснюється теж належним чином? Не може він перешкоджати, і жодного доказу нема. Сума тої неправомірної вигоди складає за курсом НБУ біля 183 тисячі гривень. Я би просив, якщо дійсно суд дійде до переконання, що таки можливо внести заставу за підозрюваного, – принаймні не меншу цієї шкоди, яка цим злочином заподіяна потерпілому – не менше 183 тисяч гривень”, – сказав Юрій Демкович.

Під час засідання підозрюваний Сергій Бабій сказав, що не чинив опору під час затримання.

“В’їжджаючи у власний будинок, побачив, що кілька автомобілів почали мене підрізати, вибігли 4 чи 5 чоловіків у штатському одязі. Те, що я закрив двері автомобіля, не відповідає дійсності, бо двері закриваються автоматично в момент, коли заводиться двигун, тобто, двері вже були зачинені автоматично. І одночасно всі починають руками, ногами бити по цьому автомобілю. У мене першою виникла думка про те, що це кримінальні елементи вчиняють напад на автомобіль. Оскільки в салоні грала музика, я не чув про те, що вони кричали, тільки відчував удари ногами та руками по цьому автомобілю. В мене не лишалося іншого способу, як просто від’їхати звідти. Коли мій адвокат переконався, що це були працівники ДБР, я розвернувся і до 10 години пообіцяв приїхати. О 9:15 на зустріч мені виїхав патрульний автомобіль з червоними маячками, я зупинився, включив “аварійку”, і в цей момент був затриманий”, – розповів Сергій Бабій.

Після 40 хвилин у нарадчій кімнаті суддя Наталія Воробель зачитала рішення.

“Тримання під вартою на 60 днів. Визначити Бабію Сергію Арсеновичу розмір застави в сумі 1 мільйон 40 тисяч гривень, тобто, 400 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб”.

Підозру заступнику начальника обласного управління державної податкової служби оголосили сьогодні. Про це розповіла спікерка Державного бюро розслідувань Ольга Чиканова.

“Слідством встановлено, що посадовець очолював комісію регіонального рівня з відшкодування ПДВ та віднесення суб’єктів господарювання до переліку ризикових. Він записав місцеве підприємство до переліку ризикових платників податків і вимагав від його власника 5 тисяч доларів США за виключення його з цього переліку. Для отримання грошей посадовець залучив свого сусіда. Той отримав від підприємця кошти і передав їх посадовцю, після чого їх затримали працівники ДБР”.

Як розповіла Ольга Чиканова, при затриманні підозрюваний чинив опір і намагався втекти на власному автомобілі. Також він завдав травм одному із правоохоронців. Під час обшуків у помешканні податківця вилучили гроші, старовинні монети, зброю та боєприпаси. Тривають обшуки за місцем роботи чоловіка.

“Посадовцю повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою за попередньою змовою групи осіб та в умисному заподіянні працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 10 років. Готується клопотання до суду про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також відсторонення від посади податківця”.

Нагадаємо, про затримання підозрюваного стало відомо вчора. Поки ведеться розслідування, обласне управління державної податкової служби цю ситуацію не коментуватиме, сказала речниця Наталя Сорока.