Головна Новини Заповненість ліжкомісць у лікарнях Чортківщини 80-90%, – епідеміолог

Заповненість ліжкомісць у лікарнях Чортківщини 80-90%, – епідеміолог

коронавірус

Основні тенденції пандемії, що триває вже повних сім місяців, власне на наших теренах в черговий раз традиційно коментує завідувач епідеміологічного відділення Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Олег Голінатий, Чортків Сіті

– Які акценти в подоланні коронавірусної інфекції з`явилися тепер?

– Насамперед помітна налагоджена взаємодія між різними підрозділами медицини – первинної, вторинної, лабораторного центру. Тобто чітко визначається коло осіб, які підлягають тестуванню, відбирається оптимальна кількість зразків. Відсутні серйозні затримки в отриманні результатів – усі підрозділи медицини отримують їх переважно на другий, іноді – на третій день.

– А що захворюваність – «стрибає», стоїть на місці, йде на спад?

– Кількість активно хворих на тепер складає приблизно 320 осіб. Це значне навантаження як на первинну ланку медицини, де спостерігаються і легкі, й середньої важкості хворі – бо навіть з пневмонією часом лікуються на дому, а також, звісно, на вторинну.

– Прокоментуйте, будь ласка, чи помітний ріст відсотка летальності. І чи побільшало важких випадків перебігу захворювання?

– Заповнення ліжко-місць на цей період складає від 80 до 90 відсотків – одні виписуються, інші надходять. Проте наповнюваність дуже висока. Практично вільних місць є обмаль у двох стаціонарах з надання допомоги «ковідівським» хворим – і в інфекційному відділенні ЦКРЛ, і в ендокринологічному та неврологічному в лікарні у смт Заводське». Відсоток летальності, наразі це 14 осіб, маємо нижчий, ніж по Україні загалом: він складає близько 1%. Якщо можна так висловитись, наш показник досить пристойний. І це свідчить, що допомога, що надається хворим на COVID-19, наразі в нас на належному рівні.

– Олеже Михайловичу, пригадуєте, в наших попередніх інтерв’ю – десь до двох місяців часу назад ви застерігали, що Чортків може «почервоніти». Йшлося про потрапляння до «червоної» карантинної зони. І ось ми вже вдруге в ній. Як гадаєте, це якимось чином впливає на рівень свідомості тих, хто вже захворів чи потенційно може захворіти?

– Однозначно: цей рівень залишає бажати кращого. Такий висновок напрошується з огляду на те, як більшість населення під час відвідування торговельних закладів, у громадському транспорті, громадських місцях нехтує засобами індивідуального захисту. Хоча багато хто вже зрозумів: хвороба є поміж нас, вона «ходить», існує, вона серйозна і здатна викликати дуже серйозні ускладнення.