Головна Новини Заліщанка варить мило, яке хочеться з’їсти

Заліщанка варить мило, яке хочеться з’їсти

Оксана Друзик із Заліщик власноруч виготовляє мило у формі квітів, фруктів, бутербродів, тістечок, наручного годинника, чоловічої сорочки та жіночих туфлів. Окрім того, що це мило красиве на вигляд, воно ще й смачно пахне, бо насичене надзвичайним ароматом лаванди, ванілі, банана, персика, кави та капучіно, пише “Сільський господар плюс”

Відпочинок для душі
– Вперше мило ручної роботи побачила два роки тому під час відпочинку на морі, – розповідає пані Оксана. – Пригадую, зайшла у крамницю хендмейду і затрималася там на цілу годину. Звісно, додому поверталася не з порожніми руками – мило у подарунок придбала усім рідним. Згодом й собі вирішила зайнятися миловарінням. Близько півроку вивчала цю тему. Адже важливо, щоб продукт був не лише красивий, а й безпечний і корисний.
Технологія приготування мила згодом так захопила жінку, що тепер вона отримує більше задоволення не так від результату праці, як від самого процесу. Оксана Миколаївна працює дитячим психоневрологом у Заліщицькій районній лікарні. Тож після напруженого робочого дня, зізнається, миловаріння для неї є відпочинком для душі.

Живить і зволожує
Свої сувенірні вироби пані Оксана готує із спеціальної мильної основи англійського виробництва. Вона – тверда і прозора, не містить хімічних добавок, зокрема лаурил сульфат натрію, та будь-яких ароматів. Мильну основу майстриня нарізає на невеличкі шматки і розтоплює на водяній бані. Відтак додає ефірні олії: мигдальну, оливкову, рицинову, пальмову, кокосову, авокадо, жожоби та дерева ши. Одне мило може поєднувати не більше двох видів олій.
– Кожна з них має певні властивості, – розповідає жінка. – Оливкова чудово зволожує шкіру, кокосова – пом’якшує її. Олія солодкого мигдалю вважається протизапальним засобом, авокадо та жожоби – задовольнить потреби чутливої та сухої шкіри. Рицинова олія має антибактеріальні властивості, тож мило на її основі знезаражує та швидше загоює рани.

Мартіні, віскі, шампанське
Аби мило було яскравим і красивим, Оксана Друзик додає до нього спеціальні барвники, а щоб смачно пахло, насичує його дивовижними ароматами: квітковими, фруктовими, жіночих та чоловічих парфумів, ванільного печива, кави, капучіно, тірамісу, чорничного чізкейку. Своє мило майстриня створює у вигляді різних фігур. Для цього використовує силіконові та пластикові форми, яких у неї аж сто сімдесят.
– Відколи почала варити мило, не переймаюся вибором подарунків, – розповідає пані Оксана. – Друзям та знайомим теж допомагаю вирішити цей приємний клопіт. Для жінок зазвичай пропоную мило у формі розмаїтих квіткових композицій, туфельок та сумочки, чоловікам – у вигляді пляшок шампанського, віскі чи лавандового мартіні, бутерброда з ікрою, в’яленої риби, сорочки з краваткою та портмоне. Для майстрів готую мило, яке нагадує знаряддя праці, як-от гайковий ключ, викрутка, молоток, сокира. Для стоматологів найкращим подарунком, звісно, буде мило у вигляді зуба. Діти тішаться милом у формі смачного тортика з абрикосовим джемом, фруктів, тваринок. Той, хто вперше бачить такий виріб, не одразу й розпізнає його. Особливо це стосується дітей. Пригадую, донька моєї знайомої, коли взяла до рук мило у формі тістечка, пробувала його скуштувати, бо думала, що це дійсно їстівний продукт».
Окрім сувенірно-декоративного Оксана Друзик готує мило, спеціально призначене для догляду за шкірою. Для цього використовує натуральну основу жовтого кольору, збагачену рослинними оліями. Процес варіння той самий, однак замість ароматів та барвників мильну основу насичує екстрактом огірка, череди, ромашки, зеленого чаю, календули та вівсяної пудри.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here