Головна Новини Журналісти підрахували, у скільки обійдуться страви на Святвечір та Різдво

Журналісти підрахували, у скільки обійдуться страви на Святвечір та Різдво

Століттями для українців Різдво – головне свято в році, коли у храмі й за столом збирається вся родина. Проте, щороку, витрати на нього зростають.

Щоб підрахувати вартість святкового столу, журналісти перевірили ціни на центральному ринку і в супермаркеті «Сільпо». Почнімо з куті. На базарі один літр пшениці коштує 20 грн, склянка маку – 30 грн. Мед – від 100 грн за літр, але для куті треба приблизно 100 грамів. Родзинки – 75 грн за кілограм. У супермаркеті найвигідніше купити готовий набір для куті, де є всі інгредієнти. Коштує він 65-70 грн, але куті з нього вистачить на невелику сім’ю, тож тим, хто чекає у гості велику родину, доведеться купувати кілька упаковок.

Сухофрукти для узвару доведеться брати на базарі, вони кош­тують 15 грн за літр. Також на ринку варто придбати квашену капусту для вареників чи тушіння – 35 грн за кілограм. За квасолю треба віддати 25 грн за літр. 100 грам сушених грибів коштує приблизно 100 грн., – пише report.if.ua

Рибу дешевше брати на базарі або потрапити на акцію в супермаркеті. Оселедець – від 65 до 90 грн за кілограм на ринку і 70 грн у магазині. За копчену рибу доведеться заплатити близько 130 грн за кілограм на базарі й близько 150 грн у супермаркеті. А от морожена в супермаркеті коштує 70 грн, на ринку – 75-90 грн. Жива риба дешевша. У супермаркеті можна купити окуня по 80 грн за 1 кг (форель – по 200). На базарі продають карася по 45 грн за кілограм.

Овочі дешевше купувати в магазині, хоч там менший вибір. Свіжу капусту можна купити по 14 грн за кілограм на базарі, по 10 – у супермаркеті. Буряк і моркву на ринку продають по 15 грн за 1 кг, у магазині – 11 грн. Картоплю для вареників можна придбати по 9 чи 10 грн за кілограм на базарі чи у магазині відповідно.

Ціни на крупи однакові на ринку й у супермаркеті. Борошно для вареників та вушок коштує 10 грн за кілограм, горох для січеників – 12 грн, гречка на вагу – 13 грн.

Яблука для начинки у вареники коштують і там, і там однаково: по 8-10 грн за кілограм. Півлітрова банка варення – від 12 до 40 грн.

Олія в пляшках заводського розливу продається в середньому по майже 30 грн за літр. Але на базарі можна купити домашню нерафіновану по 40 грн.

Таким чином, Свята вечеря з куті, узвару, двох видів вареників, борщу з вушками, пісних голубців, пампушків, смаженої та копченої риби, маринованого оселедця, тушкованої капусти і грибної підливи обійдеться приблизно у 600-700 грн для невеликої сім’ї, якщо купувати всього потрохи.

Що ж стосується Різдва, там святковий стіл залежатиме від страв, які придумає господиня. М’ясні страви у передсвятковий період дешевші на базарі. Ратиці, на яких варять холодець, обійдуться у 50 або 40 грн за кілограм у магазині чи на базарі.

М’ясо коштує від 80 (на ринку) до 145 грн (у магазині), залежно від виду. За ковбасу треба віддати 140-180 грн за кілограм на ринку і 160-190 грн – у супермаркеті. Шинка коштує по 160-220 грн на базарі та 190-240 грн у магазині.

Таким чином виходить 800 грн лише за м’ясні вироби. До цього додати ще продукти до салатів, зокрема твердий сир і овочі, солодке, а також напої, вийде більше тисячі лише для однієї сім’ї. А якщо чекаєте гостей – готуйтеся на більше.