Головна Новини Жителі Збаразької громади розробили лафет для зброї

Жителі Збаразької громади розробили лафет для зброї

Пересувну платформу для потреб ЗСУ передали на передову жителі Збаразької громади на Тернопільщині. Вона слугуватиме для перевезення важкого озброєння. Про це розповів Суспільному військовослужбовець Олексій Гребінченко.

За його словами, цей причеп, зокрема, призначений для зенітної установки.

“Вона стріляє по російських гелікоптерах і так далі. Тут буде установка, відкидаються лапи, щоб її не трясло, і ведеться вогонь по ворогу. Цей причеп взагалі ніхто ніколи не робив. Це перший причеп у світі саме для зенітної установки. В Радянському Союзі ці установки ставили на КАМази, “Урали” і так далі. Але, зважаючи на те, що ця техніка дуже громіздка, повільна, тому ми вирішили зробити по-іншому”.

Жителі громади на Тернопільщині розробили лафет для зброї

Платформа для зенітної установки. Фото: Богдан Кузьма

Платформу для зенітної установки змайстрував збаражчанин Юрій Кордупель. Чоловік розповідає, утрьох з колегами монтували її три тижні.

“З таким ніхто не стикався. Ми не знали, як то робити. Нам дали розмір, ми зробили макет, де та зенітка кріпиться, і почали легенько від того відштовхуватися. Договорилися в лікарні, взяли моста заднього від УАЗа. Лапи зрізали зі старої вишки в колишньому колгоспі”.

Олексій Гребінченко каже, на вигляд конструкція надійна.

“Будемо тестувати, як вона буде витримувати в бойових умовах. Те, що я бачу зараз, то реально хлопці молодці, тому що робили все на досвіді й інтуїції. Тому що самої установки в них не було. Наша установка стоїть там. Тому я там з рулеткою ходив, щось там заміряв, щось там сфоткав, щось там на відео знімав, і хлопці так от реально по фотографіях, по відео робили цей причеп”.

Жителі громади на Тернопільщині розробили лафет для зброї

Причеп для зброї. Фото: Богдан Кузьма

Це не перше замовлення від військовослужбовців, яке відправили на передову, каже міський голова Збаража Роман Полікровський.

“Якщо ця розробка добре себе зарекомендує, я думаю, що так і буде, тоді можна буде цей досвід переймати і ставити на серійне виробництво. Я думаю, що воно все запрацює, і буде не одне таке замовлення для ЗСУ”.