Головна Новини Живе в Чорткові прадід-митець з поставою юнака

Живе в Чорткові прадід-митець з поставою юнака

Ну зізнайтеся чесно: які асоціації викликає у вас означення «прадід»? Мабуть, без перебільшення, відразу ж бачиться геть сивочолий дідусь на ослаблених ногах, з пригаслими очима, втомленими, безсилими руками. Звісно ж, представник аж четвертого, даленіючого в нетрях часу покоління. А от і ні! – аж хочеться вигукнути та заперечити. Трапляються, виходить, прадіди інакшого штибу. Ось такі, як на цьому знімку. Тобто – з юнацьким вогником в очах, спритністю в рухах, нестримною жагою не лише до життя, а й щоденного самовдосконалення. Такий прадідусь, як оцей, з легкістю дасть фору будь-якому юнакові, пише Чортків Сіті

Фото: зі Facebook-сторінки Володимира Шерстія

Мова – про Володимира Шерстія, нашого колегу по творчому колу. Означень до цього чоловіка мега багато. Адже він – художник, знаний на Тернопільщині й не тільки іконописець. Точніше – визнаний: має звання заслуженого майстра народної творчості України. Працює у візантійському стилі, тобто лики святих в його роботах не настільки олюднені звичними для нашого ока рисами, як одухотворені глибинно. І це навіть вражає. Написані ним ікони є в колекціях Папи Римського, Президентів України Віктора Ющенка, Петра Порошенка та інших відомих людей. Митцем створено аж три плащаниці, до того ж, всі вони «перейшли» через Фатіму в Португалії, центр світового паломництва, де більш як століття тому сталося об’явлення Богородиці. Свого часу художник жив і працював у Бразилії, де трапилась одна із суттєвих та пам’ятних подій в його творчому життєписі: іконописну виставку благословив Блаженнійший патріарх УГКЦ Любомир Гузар.

Фото: зі Facebook-сторінки Володимира Шерстія

Недарма хтось прорік: талановиті люди талановиті в усьому. Так і наш колега – адже він поділяє з нами членство в Національній спілці журналістів України. Та приналежність сусідить (тобто йде обіруч) зі ще однією його місією – волонтерством. Власне задля того, аби вільніше потрапляти в найгарячіші точки ще під час проведення АТО, і вступив до НСЖУ. Волонтерив і привозив до редакції фото з передової у гібридній війні росії з Україною, супроводжені лаконічними та влучними текстівками.

А ще на фронт вирушали творені ним обереги для захисників України. «В основному це зображення янголів-охоронців, які в скрутну часину морально підтримуватимуть захисників, а самі янголи ніколи не відпускатимуть з обіймів наших вояків», – якось сказав автор з цього приводу в одному з інтерв’ю.

Фото: зі Facebook-сторінки Володимира Шерстія

І тепер, відколи росія повномасштабно вторглася на територію України, п. Володимир віднаходить найбільш оптимальні з позиції часу точки прикладання власних сил для майбутньої Перемоги.

Проте нині хочеться говорити не тільки про це все. Адже вже заторкнуто тему самовдосконалення духу й тіла водночас. Як людина з надзвичайно активною життєвою позицією, митець провадить найактивніший спосіб життя. За будь-якої погоди прагне мандрувати рідним краєм, відкриваючи для себе не звідані досі місця. Нехай ці подорожі часом протяжністю чи то радіусом на кілька кілометрів, проте вони неодмінно є! Він – учасник мало не всіх, які траплялися досі, велопробігів або веломандрівок – на ближчі й подальші відстані. До того ж, нарівні з 10-ти чи 20-ти, 30-річними, що для чоловіка цілком не важливо. Звісно, а в противному разі звідкіля тоді черпати наснагу й сили для творчості?

Якось зізнався в редакційному гурті, що хтось зі знайомих в обласному центрі , «не занурених» наразі в його біографічні дані, сприйняв, було, дівчину-онуку В.Шерстія за доньку. Коли взявся заперечувати і переконувати, що то внучка, ще й образилися, мовляв, навіщо нас шити в дурні? Отакої. А тепер ось – правнук. Скажіть, хіба ж можна повірити?

Фото: зі Facebook-сторінки Володимира Шерстія

«О, це не дитина! То є вулкан, вулкан енергії, щастя, радості, любові! Енерджайзер шаленого позитиву!» – так захоплено прокоментував кілька світлин на кшталт цієї в соціальних мережах прадідусь свого улюбленця. Схоже, то спадкове. Та й хіба може бути інакше, коли і прагнення, й можливості «замішані» на енергії духовності, благословенні Всевишнім?

Фото: зі Facebook-сторінки Володимира Шерстія