Головна Новини Екс-чиновник вимагав від поліції та прокуратури понад два мільйони гривень

Екс-чиновник вимагав від поліції та прокуратури понад два мільйони гривень

У стільки оцінив моральну шкоду за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності.

Днями у Верховному Суді завершено розгляд цивільної справи, яка є похідною від резонансної свого часу події в обласному центрі – продажу частини парку «Загребелля» у приватні руки. Нагадаю, у 2011 році Тернопільська міська рада продала ділянку київській компанії «Бодмін-Україна» за 2,19 млн грн. Перед цим, компанія з 2007 року її орендувала для обслуговування будівлі цілісного майнового комплексу «Центр молодіжного співробітництва «Орбіта». Ще у 2009 році Тернопільська міськрада проголосувала за зміни меж парку «Загребелля», виключивши з його складу спірні 4,27 га, пише Свобода Однак це рішення не було підтримане облрадою, а міськрада не мала повноважень змінити межі регіонального ландшафтного парку. 99% статутного капіталу «Бодмін-Україна» оформлено на іноземну компанію АТ «Bodmin AG» зі Швейцарії. Відтак, продаючи землю компанії, що належить іноземній юридичній особі, Тернопільська міська рада мала отримати погодження Кабінету Міністрів, чого зроблено не було.

Прокуратура намагалася повернути продану  землю  у комунальну власність, проте у Господарського суду Тернопільської області справу програла. В апеляційній, а згодом і в касаційній інстанції таки вдалося відвоювати проданий шмат парку. Було скасовано державний акт на право власності на землю, визнано договір купівлі-продажу недійсним та застосовано подвійну реституцію: фірма повернула місту землю, а місто повернуло їй гроші – 2,19 млн грн.

Одночасно розслідували кримінальну справу стосовно тодішнього начальника відділу Держземагенства у Тернополі. Його відсторонили від посади,  звинуватили у зловживанні службовим становищем та заподіянні матеріальної шкоди на 8,11 млн грн.

Майже два роки тривало досудове слідство та судовий розгляд. Зокрема, посадовця звинувачували у тому, що він погодив технічне завдання на розробку технічної документації із землеустрою щодо земельної ділянки із завідомо неправдивою інформацією щодо її загальної площі, видав Державний акт на право власності на земельну ділянку товариству «Бодмін-Україна», внаслідок чого державним інтересам, а саме ДП «Тернопільський лісгосп» Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, що було постійним землекористувачем, в тому числі і вказаної земельної ділянки, яка мала лісогосподарське призначення, завдав матеріальної шкоди на суму 8 107 388, 47 грн.

У серпні 2016 року у Тернопільському міськрайонному суді суддя Сливка виправдала екс-чиновника, констатувавши, що стороною обвинувачення не доведено в діях екс-чиновника складу інкримінованого кримінального правопорушення. Зокрема, наведено такий аргумент: органи Держкомзему, в тому числі й очолюваний обвинуваченим відділ у м.Тернополі, не здійснював контролю за використанням земель, а тому чиновник не був наділений повноваженнями перевіряти законність рішення Тернопільської міської ради про продаж земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю «Бодмін-Україна», а виконував суто технічну функцію.

Виправданий взявся домагатися сатисфакції від держави за незаконне кримінальне переслідування. Відповідно до законодавства, шкода, завдана незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, розслідування, прокуратури або суду, відшкодовується державою у випадку незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт.

Екс-чиновник звернувся до суду у порядку цивільного судочинства, вимагаючи понад два мільйони гривень моральної шкоди від Державної казначейської служби України.  Третіми особами значилися Головне управління Національної поліції в Тернопільській області та прокуратура Тернопільської області.

Позивач так мотивував свою вимогу: йому було двічі незаконно повідомлено про підозру у вчиненні злочину, тричі – його незаконно відсторонено від займаної посади,  застосовано запобіжний захід у вигляді застави, незаконно проводили негласні слідчі дії та незаконно складено й направлено для розгляду до суду обвинувальний акт. Це йому заподіяло значні моральні страждання, підірвало здоров’я, авторитет, зруйнувало кар’єрний ріст. А ще йому доводилося позичати гроші на внесення застави (понад 350 тисяч гривень). Окрім того, притягнення його до кримінальної відповідальності широко розтиражували ЗМІ, й це його теж дуже непокоїло і пригнічувало.

Врешті, суд призначив екс-чиновнику 200 тисяч гривень моральної компенсації. Відповідно до Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», розмір відшкодування повинен бути не меншим одного мінімального розміру заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи судом.

Наполягаючи на значно більшому відшкодуванні, екс-чиновник дійшов до Верховного Суду. Однак колегія суддів не задовольнила його касаційної скарги, отож 200 тисяч гривень – це усе, що він отримає від держави.

Ольга КУШНЕРИК