Головна Економіка Експерти кажуть, що на Тернопіллі найдешевші вареники

Експерти кажуть, що на Тернопіллі найдешевші вареники

Нещодавно ми повідомляли, що у результаті досліджень Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» виявилося, що на Тернопільщині найдешевший великодній кошик. 

Тепер дослідники взялися за вареники – вони, кажуть, в Україні найдешевші з-поміж всіх європейських країн.

Та, як  повідомили в Офісі ефективного регулювання, в регіонах західної України складові вареника є найдешевшими, особливо на Тернопільщині, але це збалансовують і невисокі зарплати. Найгірша ситуація в областях, що оточують столичний регіон. Близкість до Києва “сприяє” швидшому відтоку більш кваліфікованих кадрів і гальмує зростання зарплати на місцях, а ціни там, в свою чергу, значно вищі за західноукраїнські.

Згідно з інформацією, порція на 4 особи коштуватиме 36,36 грн. До цієї вартості увійшли такі продукти, як борошно, картопля, вершкове масло, цибуля, сало та сіль.

«В Україні вареник найдешевший. Проте, ми можемо дозволити собі купити найменшу їх кількість. У Фінляндії, наприклад, за свою зарплатню жителі можуть купити 1 482 порції, в Німеччині 1 409, в Польщі — 836. А у нас на середню зарплату можна купити лише 271 порції вареників, за даними Держстату. І 212 порцій за даними торговельних мереж», — зауважив голова офісу Олексій Гончарук.

Також в Офісі порівняли купівельну спроможність згідно з індексом вареника по регіонах України. Найвищий рівень відповідної купівельної спроможності зафіксований у Києві, тут можна придбати 354 порції вареників на заробітну плату. Найнижчою виявилась Чернігівська область з 212 порціями.