Головна Новини Дідусь, що загинув, втікаючи з геріатричного будинку в Петрикові, мав легкі розлади...

Дідусь, що загинув, втікаючи з геріатричного будинку в Петрикові, мав легкі розлади психіки

Трагедія у геріатричному будинку в Петрикові здійняла гострі дискусії в місті. Заклад зараз перебуває в суворій ізоляції через спалах коронавірусу.

Нещодавно ми писали про спалах коронавірусу у геріатричному будинку в Петрикові, що поблизу Тернополя. Керівництво не встигло оговтатись від однієї проблеми, як стало відомо, що один із їхніх підопічних помер за дивних обставин.

Тернополянка Галина Кравчишин повідомила у соцмережах, що з Петриківського будинку людей похилого віку втікав чоловік, адже пансіонат закрили на карантин. Також жінка зазначила, що втікач – хворий та немічний, житель того ж села Петрики, втікав через паркан – і зачепився. До ранку висів на паркані, де його знайшли вже мертвим.

Жінка нарікала на персонал, який до ранку не помітив відсутності чоловіка, а також на те, що все сталось тому, що територія закрита через спалах коронавірусу. Побоювалась, що смерть тепер можуть списати на COVID-19, – пише “Номер один”.

Один із пацієнтів Геріатричного пансіонату розповів, що підопічним про цю подію нічого конкретно не відомо, тому люди налякані. Старенькі та хворі не дуже розуміють, чому їх нікуди не випускають.

У поліції ж повідомили, що смерть чоловіка не була насильницькою. Це підтвердили й експерти, провівши розтин тіла. ПЛР-тест, який зробили загиблому ще за життя, був негативним. У закладі чоловік опинився після ускладнень, які спровокував інсульт.

– 11 серпня до поліцейських надійшло повідомлення від директора Петриківського геріатричного пансіонату, що на території закладу на огорожі виявлено тіло 65-річного підопічного. На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Під час проведення огляду тіла слідів насильницької смерті та тілесних ушкоджень не було виявлено. Це підтвердила і судово-медична експертиза. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і кваліфіковано за частиною 1 статті 115 ККУ з поміткою «природна смерть», – розповів заступник начальника відділу комунікації Головного управління Нацполіції в області Андрій Василик.

Керівник геріатричного пансіонату розповів, що покійний за життя періодично самовільно покидав територію, таким чином порушуючи умови внутрішнього розпорядку. Мав супутні серцево-судинні захворювання.
Ми з’ясували, що пану А. було 65 років (нам відоме повне ім’я померлого, однак з етичних міркувань ми його не називатимемо), він потрапив у пансіонат у вересні 2018 році за направленням Департаменту соціального захисту.

– У нього були легкі порушення психіки – вікові і після перенесених інсультів. Неодноразово перебував на лікуванні в психлікарні. Куди цього вечора йшов – ніхто не знає. Чоловік любив походити, гуляти. Він, кажуть ті, хто спілкувався з ним останнім часом, міг не усвідомлювати складності ситуації через COVID-19 і не розумів, чому закрили вихід із території закладу. Йому, швидше за все, не вкладалось у голові, що таке карантин. Мовляв, ви не пускаєте – то я втечу, – припускає директор Петриківського обласного геріатричного пансіонату Степан Глушок.

Керівник пансіонату розповідає, що втікач перехилився через паркан, на якому не було ні штирів, ані будь-чого іншого, чим можна було поранитися. Зрештою, і тілесних ушкоджень на тілі чоловіка не виявлено.

– Все сталось у той день, коли заклад закрили на карантин і мене відкликали з відпустки. Ми в цей час проводили забір для ПЛР-тестів у підопічних і персоналу. Тоді вже була поліція, а заклад закрили на карантин. Працівники залишились на повну ізоляцію на два тижні і вже були в корпусі для того, щоби здати аналіз, в тому числі і я. Й раптом мені телефонує завгосп і повідомляє, що А. помер. Чоловік не раз залишав заклад – йшов у мандри, в село, прогулювався дорогою. Часом його завертали, часом повертався сам. Був абсолютно неконфліктним, слухняним і дуже добрим. Можливо, знову кудись зібрався, перехилився, стався черговий крововилив чи закрутилась голова, що сам не міг дати собі раду. Це, як на мене, нещасний випадок, – міркує Степан Глушок.

Власні джерела нам повідомили, що чоловік свого часу був відомим бізнесменом. Мав цивільну дружину і жив у Петриках.