Головна Новини До Тернопільського педагогічного університету зарахували більше тисячі абітурієнтів

До Тернопільського педагогічного університету зарахували більше тисячі абітурієнтів

ТНПУ

Близько п’яти тисяч заяв на всі форми навчання отримали від абітурієнтів цього року у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка. Традиційно, найбільший конкурс був на факультет іноземних мов на спеціальності «Середня освіта. Англійська мова і література» та «Англійсько-український переклад». Після конкурсного відбору на денну форму навчання за державним замовленням до педагогічного зарахували 958 осіб, пише ЗЗ.

Детальніше про цьогорічну вступну кампанію розповів відповідальний секретар приймальної комісії ТНПУ Ігор Гевко.

– Цього року Міністерство освіти і науки для нашого закладу виділило на денну форму навчання 349 бюджетних місць для тих, хто вступає після школи, 143 місця – після училищ та коледжів та 515 – після бакалаврату, – розповів Ігор Гевко. – Усього за державний кошт на денній формі у нас будуть навчатися 958 студентів. Прикро, але 10% із 349 місць, виділених для випускників шкіл, ми не заповнили. Йдеться про дітей, які обирали наш заклад, як перший пріоритет, але оригінали документів не подали. Склалося враження, що вони визначали пріоритет просто так. Коли ми телефонували до них і з’ясовували чому не подають оригінали документів, то отримували відповіді, що вони подали документи в інший заклад або на контракт. На мою думку, така ситуація скалася через те, що можна було подавати сім заяв на чотири спеціальності. Через широкий вибір один і той же абітурієнт подавав заяви на зовсім різні спеціальності: технічні, медичні, філософські. Пройшовши по конкурсу до закладу який був визначений, як перший пріоритет, але не подавши туди оригінали документів, вони просто «забрали» чиєсь місце. Стосовно таких місць ми пишемо відмови до Міністерства, тобто вони не будуть фінансуватися з державного бюджету. Але в той же час будемо просити виділити заміст них державні місця для пільгових категорій вступників: дітей-сиріт, дітей учасників АТО, самих учасників АТО.

На заочну форму навчання на базі повної загальної середньої освіти ми мали 69 державних місць, на базі молодшого спеціаліста – 56. Вакантними залишились 18 місць по кожній з позицій. Щодо контрактної форми навчання, то попередньо її обрали 350 абітурієнтів. Остаточна кількість студентів, які навчатимуться за кошти фізичних чи юридичних осіб, буде відома після оплати ними контрактів.

Цього року у педагогічному з’явилися нові освітні програми. Одна із них – гідрологія. На неї університет отримав 25 ліцензованих місць на контрактну форму навчання. Крім цього, відкрили набір на нову педагогічну спеціальність «Професійна освіта. Сфера обслуговування» та не педагогічну – готельно-ресторанна справа. На історичному факультеті готуватимуть фахівців за двома новими не педагогічними спеціальностями: «Історія та археологія» і «Аналітика суспільних процесів».

Ольга Трач