Головна Новини До тернополян прийдуть “листи щастя” від ДФС

До тернополян прийдуть “листи щастя” від ДФС

орендаНа Тернопільщині налічується 36,9 тисяч платників податків на нерухоме майно, сформовано 44,9 тис. повідомлень-рішень, тобто одному громадянину подекуди вручено не одне, а кілька податкових повідомлень-рішень.
«Для жителів міста Тернополя ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не змінилася і складає один відсоток від мінімальної заробітної плати.  Однак з 1 січня 2016 року зросла мінімальна заробітна плата, відповідно до цього змінилась й сума податку за один квадратний метр – 13,78 грн, – каже заступник начальника фіскального відомства. – В інших населених пунктах області застосовуються ставки, прийняті відповідними радами для своїх територій. Ставки розміщені на субсайті ГУ ДФС у Тернопільській області. Крім того, відповідні рішення можна знайти на сайтах місцевих рад» – розповів заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук.
Загалом по області обліковано 99 тисяч фізичних осіб, які є власниками нерухомого майна. Додаткові нарахування здійснено для 12,5 тисяч громадян, площа квартир яких становить від 60 до 70 квадратних метрів (в зв’язку із зміною пільгової площі з 2016 року).
Нарахована сума податкових зобов’язань становить 24,7 млн грн, у 2016 році – 10,0 млн грн, приріст нарахувань становить +14,7 млн грн або в 2,5 рази.
Якщо у платника виникла ситуація, коли у податковому повідомленні-рішенні вказано некоректні дані, наприклад щодо квадратури, наданої пільги, отже, й суми податку, то він, за словами Петра Якимчука, зможе піти у фіскальну службу за місцем реєстрації, навіть якщо сама нерухомість зареєстрована в іншому регіоні, й врегулювати це питання. Водночас можна звірити дані до отримання платіжок, якщо платник розуміє, що податок не омине, щоб не довелося писати скаргу щодо неправильності розрахунків, так звану адміністративну апеляцію.