Головна Новини До нас суне страшне похолодання?

До нас суне страшне похолодання?

До нас суне страшне похолодання! Це не я так народ лякаю, а одним таким реченням можна окреслити трьоденну концентрацію чуток, запитів, прохань про коментар і прогнози на медіа-сайтах. Звичайно, у нас є гаджети, які вже нам розказали, що буде і -5, і -10 і -15! І навіть значно більше холодних градусів! Тепер спокійно і по порядку — пише Наталка Діденко.

Похолодання взимку до -15 градусів – це нормально. Нетрадиційно тепла погода взимку в наших широтах – вже факт. Тому на фоні +3+8 градусів прогнози про -15 градусів додають нашим, змученим карантином та локдаунами, психологічним внутрішнім атмосферам ще більше збурень та тривоги.

Що чекати на святковому новорічному тижні?

На Маланки, Василя, на другий Святвечір, на Водохреще? Наступний тиждень, справді, манитиме до себе, в Україну, і таки приманить, холодну повітряну масу арктичного походження. Вона, арктична маса, заповзатиме поступово, знижуючи температуру повітря до невеликих, а потім до помірних морозів. А потім і до сильних.

Увага! Усім кому потрібно й просто цікаво – пік похолодання очікується з 14 по 19 січня. У нічні години ймовірно до -14-20 градусів. Тому саме на ці дати варто подбати про особливий контроль над опаленням, підготувати утеплення усіма можливими розумними й, головне, безпечними способами, особливо ретельно перевірити стан автомобіля, щоб, не дай, Боже, не заглохнути посеред морозу в степу чи лісі, купити заздалегідь зимовий омивач для скла. Нарешті щасливі власниці нових хутряних шуб матимуть можливість їх вигуляти. Про взуття подбайте особливо – бо які б вовни та хутра ви не накрутили на шию, якщо ногам холодно, то таку красу явно зіпсує синій ніс чи бурякове обличчя. Купіть чи підготуйте рукавички з тканини, в’язані, а не шкіряні – ними легше змахувати сльозу на морозі. У домівках також знайдіть час повитягати товсті шкарпетки, страшні домашні флісові штани та додаткові ковдри. Рейтузи, панталони та сині спортивки вже відходять у минуле, не забудьте про термобілизну – якраз буде її зоряний час. З похолоданням розібрались ніби)

Тепер після “страшного” похолодання звернемо свій прогностичний погляд на “страшні” снігопади.

У понеділок-вівторок, 11-12 січня, погоду України визначатиме антициклонічне поле, тому ані страшних, ані симпатичних снігопадів не очікується. Лише в Криму можливі опади та щось несуттєве політає у західній частині України.

Вдень ще холоду не буде, а ось ніч почне вихолоджувати довкілля. 13 січня на південний схід України вискочить активний циклон, який справді ускладнить там погоду – мокрий сніг, сніг та навіть дощ (бо вдень на південному сході ще може бути порівняно тепло) плюс налипання мокрого снігу, ожеледь, штормовий вітер, словом, какабека.

Циклон захопить Схід України, Дніпропетровщину, Сумщину та Запоріжжя, тягнучи за собою опади та сильний вітер. Але швидко залишить наші межі. Це було про південний циклон. 13-14 січня хвости атмосферних фронтів ПІВНІЧНОГО циклону зачіпатимуть наші західні та північні області.

Літатиме періодично сніг на фоні “мінусів”. Це викличе позитивний підйом, ентузіазм народних мас та безліч селфі, бо картинка на вулиці буде красивою, зимовою, як на різдвяних листівках, на цих нестерпних гіфках та в дитячих книжечках.

Наталка Діденко