Головна Новини До масової загибелі птахів на березі Тернопільського ставу призвело отруєння

До масової загибелі птахів на березі Тернопільського ставу призвело отруєння

За попередніми висновками ветлікарів, до масової загибелі птахів на березі Тернопільського ставу призвело отруєння.

 05 листопада 2018 року за повідомленням громадських активістів про масову загибель птахів, робоча група у складі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області  і Державної екологічної інспекції в Тернопільській області, здійснила обстеження території, прилеглої до Тернопільського ставу зі сторони масиву Дружба, Кутківці та не виявили  загибель птиці чи інших тварин.

Однак, на території ставу зі сторони канави (с.Біла) виявлено загибель птиці в кількості 178 трупів. Спеціалістами екоінспекції ідентифіковано патматеріал, що вказує на птицю – мартин сріблястий, який є великим перелітним птахом, родини Мартинових.

Начальник  Міської державної ветеринарної лікарні в м.Тернополі Андрій Полоса разом з спеціалістом Тернопільської  регіональної державної лабораторії  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відібрали для лабораторного дослідження на бак інфекцію чи отруєння загиблих птахів.

За попередніми результатами, дослідження вказують на вираженні зміни тканин і органів, що характерне при отруєнні. Більш детальна інформація буде відома після проведення усіх досліджень.

Для виключення різної інфекції у загиблих птахів, а саме високопатогенного грипу  птиці на території міста Тернополя та з метою недопущення розповсюдження серед пернатих,  патматеріал загиблих птахів відправлено для вірусологічного дослідження в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у м.Київ.

Спеціалісти Держпродспоживслужби ініціювали засідання ДНПК, на якому обговорять шляхи недопущення поширення небезпечних інфекцій серед птахів на території обласного центру та Тернопільського району, а також прибирання території від трупів птахів та їх утилізацію.

Ситуація перебуває на контролі у першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимира Богоноса.