Головна Новини До кінця року на Тернопільщині має запрацювати «сонцевітростанція»

До кінця року на Тернопільщині має запрацювати «сонцевітростанція»

Незвичайна електростанція, яка використовуватиме водночас енергію вітру і сонця, має запрацювати до кінця року в селі Товстеньке Чортківського району Тернопільської області.
Вітрова електростанція складатиметься з шести генераторів із вітровими турбінами загальною потужністю 8 мегават, пише Україна Молода.
А сонячна (іншими словами — фотогальванічна) такої ж потужності — з 13 тисяч фотоелектричних модулів.
Також до складу комплексу входитиме трансформаторна підстанція закритого типу, що дозволить підключити його до лінії електропередач, яка проходить поруч.
Спорудження «сонцевітростанції» здійснюється компанією «Західеко­енерго» в рамках впровадження в Тернопільській  області  державної  цільової  програми енергоефективності й розвитку сфери виробництва енергоносіїв iз відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива згідно з «Енергетичною стратегією України до 2030 року».
Наразі завершується розробка проектної документації, відтак приблизно через місяць, як повідомив «УМ» голова Товстеньківської сільської ради Борис Качмарський, має розпочатися будівництво, а до кінця року екологічний енергетичний об’єкт планують запустити.
Сказати, що станція забезпечуватиме електроенергією, власне, населений пункт, біля якого будується, чи навколишні, було б неправильно, бо вироблена енергія подаватиметься в єдину електромережу України.
Однак кошти від оренди восьми гектарів землі, на яких розташують об’єкт і які раніше пустували, суттєво поповнюватимуть бюджет сільради. Дасть «сонцевітростанція» також робочі місця тутешнім жителям.
Світлана МИЧКО