Головна Новини Дошки ганьби повертаються в кожен населений пункт

Дошки ганьби повертаються в кожен населений пункт

З 1 квітня в усіх регіонах України почнуть діяти спеціальні штаби та мобільні групи Державної виконавчої служби Мін’юсту, які зараз вже займаються стягненням аліментів з неплатників і з початку квітня додатково сфокусуються на стягненні з підприємств-боржників заборгованостей із заробітної платні на користь громадян. Про це сьогодні, виступаючи на стратегічній сесії з планування за напрямком «Реформа системи виконання судових рішень», повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

Він нагадав: закон, який посилює відповідальність неплатників аліментів  діє з 6 лютого і вже демонструє перші позитивні результати.

«Почав діяти публічний реєстр неплатників аліментів. У кожному регіоні в публічній площині були розміщені ДошкиГаньби з переліком тих осіб, які не платять понад 3 місяці», – сказав очільник Мін’юсту.

За його словами, міністерством було прийняте рішення створити оперативні штаби та мобільні групи в 4 областях, які мають найбільші проблеми з несплатою аліментів.

«За 10 днів державні виконавці у Київській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях заборонили виїзд за кордон понад 25 тисячам злісних неплатників аліментів, які мають заборгованість більше шести місяців. Так само було винесено більше 21 тисячі постанов про тимчасову заборону керування транспортними засобами. Окрім цього, майже 6 тисяч боржників оголошено в розшук», – заявив Міністр юстиції.

Він також додав: усього за 10 днів дії нового закону було стягнено додатково 50 млн боргів зі сплати аліментів.

«Спираючись на ці результати, я прийняв рішення розповсюдити практику мобільних груп на всю країну. Жоден з батьків, які не бажають фінансово підтримувати своїх дітей, жоден роботодавець, не залежно від того малий це підприємець чи величезна компанія, не залежно від того в приватній чи державній вона власності, не уникнуть відповідальності», – зауважив очільник Мін’юсту.

З 1 квітня штаби займуться ще одним надзвичайно соціально важливим напрямком – стягненням заборгованості із виплат заробітної плати.

«На сьогодні заборгованість перевищує 2,7 млрд грн. Тільки в органах виконавчої служби на виконанні виконавчих документів і рішень судів на 500 мільйонів гривень. З 1 квітня ці ініціатива запрацює по всій країні», – наголосив Павло Петренко.