Головна Новини «Дорога до Тернополя стала дорогою до Неба…»

«Дорога до Тернополя стала дорогою до Неба…»

11 листопада у селі Гиновичі на Бережанщині поховали подружжя Аллу та Володимира Подоляків із Тернополя, які загинули в аварії. Трагедія сталася 8 листопада, близько 19:30, у селі Шибалин, пише Нова Тернопільська газета

Подружжя поверталося від рідних додому до Тернополя, як раптом із зустрічної смуги на них вилетіло авто. Винуватець аварії був у нетверезому стані. У його крові виявили 1,3 проміле алкоголю. Водія затримали, суд обрав йому міру запобіжного заходу — тримання під вартою без права внесення застави. З Подоляками їхав їхній 5-річний синочок. Дитина отримала складні травми, перебуває в лікарні, але загрози життю, як кажуть, медики, нема. Аллі було 42 роки, Володимиру — 48. Сиротами залишились двоє дітей — 5- річний Назарчик (спільна дитина подружжя) і 16-річний Сашко, син Алли від першого шлюбу. Перший чоловік Алли теж трагічно загинув. У Володимира залишився ще 7-річний син Роман від першого шлюбу.
Попрощатися з подружжям прийшло дуже багато людей. У Гиновичах не пригадують такого великого і такого скорботного похорону. Важко було стримати сльози, особливо коли згадували про осиротілих дітей… В одну мить вони втратили і маму, і тата. Поховали подружжя в рідному селі Володимира. Алла родом із сусіднього села — Жуків. Трохи більше місяця тому Алла везла туди ховати свою матір, яка померла через ускладнення від ковіду. А тепер — ще дві труни… Біда за бідою. Того фатального вечора подружжя поверталося від батьків чоловіка. Їздили вітати матір із 70-річчям.
«Зібралися діти й онуки в хаті, заспівали мені многая літа, привітали… Краще б не їхали, якби знали, що таке чекає… Чому пішли такі молоді від нас? Залишили синочків… Господи, за що нам кара така?..» — ридала мати Володимира.
«Їхня дорога до Тернополя стала дорогою до Неба. Так несподівано й неочікувано. Маємо багато питань. Та чи знайдемо відповіді? Не знаємо, кого звинувачувати, хоча винуватець відомий. Чому так відбувається? Люди гинуть на дорогах життя. Щодня в Україні стаються десятки аварій. Вихідних нема. Гинуть і старші, і молоді. Велике ридання і велике горе у родині. Сумує все наше село. Не вистачить слів розради. Тільки молитва зможе полегшити біль і втрату, а ще — підтримка осиротілих діточок», — звернувся до присутніх отець Олег Дідух.
У Шибалині це вже друга смертельна аварія за останній місяць. В обох випадках водії були в нетверезому стані. — В одному і тому ж населеному пункті сталися дві ДТП, в яких загинули люди. Водії були в стані алкогольного сп’яніння, їх затримано і взято під варту без права внесення застави, — повідомив керівник Тернопільської обласної прокуратури. — Наголошуємо, що й надалі у кожному випадку, якщо під час ДТП у нас буде інформація, що водій в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, це буде підставою для затримання особи, а далі — обрання суворого запобіжного заходу. А далі такі особи повинні бути належно покарані. Реакція правоохоронних органів у таких ситуаціях буде принциповою, жорсткою і ґрунтуватися на вимогах закону. — П’яні водії роблять біду.

Ми бачили, що відбувалося недавно в Харкові, в Миколаєві, Тернопільщина не стала винятком, — наголосив керівник обласної поліції Олександр Богомол. — Від початку року на Тернопільщині складено 1510 адміністративних протоколів за 130 статтею — керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. Але розуміємо, що це лише приблизно 5-10 % від загальної кількості водіїв, які їздять нетверезі. Цьогоріч в області сталося 2373 ДТП, з них у 543 постраждали люди, 66 осіб загинули, 557 травмувались. У 128 аваріях водії були в нетверезому стані. Це дуже серйозна річ. Розробляємо комплекс заходів для покращення ситуації, мінімізації наслідків аварій. Такі заходи поліція вже проводила неодноразово. Але це не тільки проблема правоохоронних структур, а загалом суспільства. Маємо усвідомити, що п’яний водій за кермом — потенційний злочинець.