Головна Новини Донька-потерпіла стала на бік батька-вбивці

Донька-потерпіла стала на бік батька-вбивці

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу прокурора на вирок Монастириського районного суду від 29 грудня 2020 року, яким Івана П. визнано винним за ч.1 ст. 115 (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та засуджено до 8 років позбавлення волі.

Не погодившись із рішенням місцевого суду, прокурор подав апеляційну скаргу та просив змінити вирок через невідповідність призначеного покарання тяжкості вчиненого злочину та особі обвинуваченого. Зокрема, вказав, що Іван П. неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, а даний злочин скоїв у стані алкогольного сп’яніння.

Тому просив призначити Іванові П. 10 років позбавлення волі.У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду обвинувачений та потерпіла, котра одночасно є дочкою Івана П. та дружиною загиблого, просили вирок суду першої інстанції залишити без змін.

Як встановлено місцевим судом, пізно ввечері 24 червня 2019 року між обвинуваченим Іваном П. та потерпілим Іваном Г., які перебували в стані алкогольного сп’яніння, на побутовому ґрунті виник конфлікт, в ході якого обвинувачений нецензурно обізвав потерпілого та його рідних і пішов додому. Вимагаючи пояснень, потерпілий наздогнав його та вдарив головою об одвірок дверей, а коли той впав, наніс декілька ударів ногою. Обурений поведінкою зятя, Іван П. схопив ніж і двічі вдарив ним потерпілого в груди, спричинивши тяжкі тілесні ушкодження, від яких той невдовзі помер у лікарні. За результатами апеляційного розгляду колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до переконання, що апеляційна скарга не підлягає задовленню, оскільки при призначенні покарання суд першої інстанції з’ясував, що судимість Івана П. була погашена у травні 2015 року і на даний час він вважається не судимим. Таким чином, твердження прокурора у цій частині є безпідставним. Враховано місцевим судом й те, що злочин скоєно за обтяжуючих обставин – у стані алкогольного сп’яніння.

З урахуванням викладеного, вирок суду першої інстанції є законним, обґрунтованим та вмотивованим і підстав для його скасування немає. З цих підстав апеляційну скаргу прокурора залишено без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.

Довідка: санкція ч.1 ст. 115 передбачає від 7 до 15 років позбавлення волі.

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду