Головна Новини Доля села Кип’ячка: Чи почують думку людей?

Доля села Кип’ячка: Чи почують думку людей?

Не встигла втихомиритися  буря емоцій довкола об’єднання в громади сіл, неподалік Тернополя, як в обласній раді знову постало питання добровільного об’єднання. Однак цього разу питання ще делікатніше і складніше…

Мова йде про мальовниче, невеличке  село Кип’ячка. Воно розташоване між селами Великі Гаї і Товстолуг.  До 1989 року село адміністративно підпорядковувалось і входило до складу Товстолузької сільської ради Тернопільського району. Тоді на підставі рішення  виконавчого комітету Тернопільської обласної   ради, народних депутатів, від 27 червня 1989 року  №134 «Про внесення змін в адміністративно-територіальний устрій Козівського і Тернопільського районів» (Відомості Верховної Ради РСР  №31) село Кип’ячка передано в підпорядкування Великоберезовицькій селищній раді.

Відтоді люди добиваються справедливості. Адже межує Кип’ячка із Великими Гаями, колись заможним гарним селом, а нині, і поготів, – центром успішної об’єднаної територіальної громади. І жителі Кип’ячки, щоб потрапити у свій адміністративний центр, село Велику Березовицю, змушені їхати через Гаї. До слова, чимало дітей з Кип’ячки відвідують Великогаївську школу, дитячий садочок.

З огляду на це, ще у 2015 році, коли розпочала діяти реформа Децентралізації і села об’єднувалися в ОТГ, громада села Кип’ячка висловила бажання на входження до складу новоствореної Великогаївської об’єднаної територіальної громади. 1 листопада 2016 року 159 жителів села Кип’ячка звернулися до сесії Великогаївської сільської ради щодо надання згоди на входження села Кип’ячка до Великогаївської сільської ради. На що отримали дозвіл. Тоді ж Великогаївська сільська рада звернулася з клопотанням до Тернопільської районної райадміністраціїщодо внесення подання голові Тернопільської обласної державної адміністрації на внесення відповідних змін в адміністративно-територіальний поділ Тернопільського району. Подання надіслано. Однак питання до цього часу не вирішене.

Тож з огляду на це депутат Великоберезовицької сільської ради від села Кип’ячка Борис Дяків надіслав звернення  голові обласної ради Віктору Овчаруку, щоб на черговій сесії Тернопільської обласної ради розглянули питання про підпорядкування села Кип’ячка Великоберезовицької селищної ради Тернопільського району Великогаївській сільській раді.

Це питання обговорювали 21 червня під час засідання постійної комісії обласної ради з питань  децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Під час засідання були присутні голова Великоберезовицької селищної ради Ілля Костюк та депутат від села Кип’ячка Борис Дяків, які  розповідали членам комісії всю суть проблеми. Зокрема, пан Костюк сказав:

«Найперше хочу сказати, що я цілком підтримую волевиявлення людей. Окрім того, як голова селищної ради змушений констатувати той факт, що ми дофінансовуємо це село. До прикладу, минулоріч скерували на вирішення тих чи інших проблем у селі півмільйона гривень, а натомість отримали у бюджет лише 100. Цьогоріч ми також планували чимало проектів, зокрема, щодо заміни опалення у будинку культури, розчищенні джерела тощо. Тобто, на це все потрібні значні кошти. Тож я підтримую бажання людей приєднатися до Великих Гаїв, де варто визнати, більше можливостей. Якщо врахувати той факт, що й сама Великогаївська сільська рада готова прийняти Кип’ячку, то й поготів не бачу жодних причин відмовити громадському волевиявленню. Однак, скільки б разів ми не розглядали це питання під час сесії нашої селищної ради, більшість депутатів проти. Водночас, коли йдеться про скерування на те село коштів з нашого бюджету, теж проти. То як ті люди мають жити?»

Цю ж думку підтвердив і депутат від Кип’ячки Борис Дяків. Чоловік каже, що жителі його села одноголосно проголосували за приєднання до Великогаївської сільради. Розповів, що вони навіть зверталися в Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України. Отримали офіційне роз’яснення, у якому вказано про те, що рішення про зміну підпорядкованості населених пунктів можуть приймати обласні ради. До слова, такі прецеденти уже були, зокрема і у Тернопільській області.

«Крім того, інформуємо вас, що питання підпорядкування населених пунктів раніше вирішувалося шляхом прийняття відповідних рішень обласними радами, зокрема, Херсонська обласна рада рішенням від 13 листопада 2013 року у Каховському районі підпорядкувала Роздольненській сільській раді село Вільна Україна Слобідської сільської ради. Київська обласна рада рішенням від 9 квітня 2009 року у Тетіївському районі підпорядкувала Михайлівській сільській раді село Перше Травня Дзвеняцької сільської ради. І нарешті, 21 серпня 2000 року Тернопільська обласна рада своїм рішення у Чортківському районі підпорядкувалаСтароягільницькій сільській раді село ЧеркавщинаШульганівської сільської ради», – йдеться у роз’ясненні.

Члени комісії детально вивчили усі документи, звернення однак дійшли висновку, що без рішення Великоберезовицької селищної ради про від’єднання села Кип’ячка, нічого не можна зробити.

«Депутати не хочуть за це голосувати. До прикладу, коли була виїзна сесія Великоберезовицької сільської ради у нашому селі,прийшли жителі села, представники районної адміністрації, то депутатів приїхало троє із 25. Сесія нелегітимна. Питання надалі зависло в повітрі. Депутати аргументують свою позицію тим, що якщо Великогаївська рада дає дозвіл на об’єднання з Кип’ячкою, то нехай об’єднається і з Великою Березовицею. А Великі Гаї, певна річ, на такий крок не можуть піти», – додав пан Дяків.

Зрештою, під час засідання члени комісії взяли до відома звернення депутата Великоберезовицької селищної ради Бориса Дяківа та звернулися до депутатів цього населеного пункту на черговій сесії вкотре розглянути це питання.

Минулої середи відбулося засідання сесії Великоберезовицької селищної ради. Однак питання так і не вирішилось.

«Ми не зупинимося. Маємо надію, що нам допоможе, стане на захист жителів села голова Тернопільської обласної адміністрації Степан Барна. Зрештою, ми таки доб’ємося справедливості. Адже ми теж люди і хочемо жити краще», – повідомив пан  Дяків.