Головна Новини Довоєнним власником помешкання на Парковій, 12 був громадський діяч Ілярій Брикович

Довоєнним власником помешкання на Парковій, 12 був громадський діяч Ілярій Брикович

Недавно на черговій сесії міськради депутати прийняли рішення про відновлення дитячого садочка на вулиці Паркова, 12. Згідно рішення нежитлове приміщення за вказаною адресою безкоштовно передадуть  в оренду терміном на 10 років Тернопільсько-Зборівській архиєпархії Української Греко-Католицької церкви прийняли на черговій сесії міської ради.

У цій закинутій будівлі колись було одне з приміщень дитячого садка №12. У певний період дітей у ньому поменшало і це стало причиною закриття закладу. Деякий час приміщення пустувало. Потім його орендувала єврейська община, а у 2011 році голову громадської організації попередили про необхідність звільнити приміщення. Мовляв, будівля належить дитсадку, а законодавство забороняє використовувати приміщення дошкільних закладів не за цільовим призначенням.

Цікавий факт про те, хто був колись власником цього помешкання, оприднив тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк. До війни власником будинку на Парковій, 12 був Ілярій Матвійович Брикович (псевдонім Осип Подільський; 3 листопада 1881, Тернопіль — лютий 1942, Магнітогорськ або 24 липня 1942, Верхньоуральська в’язниця) — український педагог, перекладач, громадський діяч, літератор. Навчався у Львівському, Краківському та Віденському університетах. Член Наукового товариства імені Шевченка. Почесний член товариства «Просвіта» (1996). Чільний урядник Західноукраїнської Народної Республіки в Тернопільському повіті. Очільник Тернопільської гімназії товариства «Рідна школа», кооперативи «Будучність», фабрики «Калина», Тернопільської організації українського товариства «Сокіл», співзасновник українського спортивного товариства «Змагун». Професор Тернопільської української гімназії. Репресований більшовицькою владою.