Головна Новини Дмитро Підручний балотуватиметься на посаду президента Федерації біатлону України

Дмитро Підручний балотуватиметься на посаду президента Федерації біатлону України

Підручний

Спортсмен називає маніпуляцією рішення відкласти вибори та вважає, що одноосібне керівництво Бринзака нашкодило українському біатлону.

Український біатлоніст, чемпіон світу 2019 року Дмитро Підручний заявив, що висуватиме свою кандидатуру на посаду наступного президента Федерації біатлону України. Про це він повідомив у інтерв’ю виданню Tribuna.

Чинним президентом ФБУ є Володимир Бринзак і залишиться на цій посаді до завершення воєнного стану, адже на засіданні федерації ухвалили рішення не проводити вибори, що були заплановані на травень 2022 року, повідомляє Суспільне.

Раніше Бринзак повідомив, що не планує переобиратися на новий термін. Таку заяву він зробив після того, як низка біатлоністів звинуватила його в брехні щодо того, де перебували натуралізовані російські біатлоністки збірної України на момент початку повномасштабного вторгнення Росії. Проте офіційно причину Бринзак не озвучував.

Як на це відреагував Дмитро Підручний

Біатлоніст заявив, що рішенням не проводити вибори до завершення воєнного стану “президія наплювала на статут ФБУ” й натомість захотіла “продовжити повноваження Бринзака та президії”. Аргументи федерації щодо того, що повноцінно провести конференцію, а відповідно й вибори, наразі неможливо, Дмитро назвав “відвертою брехнею”.

“Президент Зеленський неодноразово наполягав на тому, що країна повинна почати працювати і відновлювати роботу, – зазначив Підручний. – Тому всі закиди на тему, що федерація зараз не може працювати в такому режимі, це все відверта маніпуляція. Зараз він [Бринзак] зрозумів, що у нього немає потрібного йому кандидата, якому він може передати повноваження. Тому вирішили просто не проводити конференцію”.

Коли вибори все ж відбудуться, Підручний сам планує балотуватися на посаду очільника федерації, що йому вже запропонували.

“Буквально кілька днів тому я прийняв для себе рішення погодитись на висунення моєї кандидатури на цю посаду, – заявив біатлоніст. – Сам я цього зробити не можу, оскільки тільки члени ФБУ, місцеві осередки, подають кандидатуру для розгляду на конференції”.

“Спілкувався на цю тему з багатьма спортсменами. Я розумію, що біатлоністи не голосують. Комітет спортсменів має лише два голоси. Але для мене було важливо почути їхню думку – спортсмени дійсно хочуть зараз змін”.

Підручний нагадав, що “ФБУ – це не чиясь власність, а громадська організація”, тож має право висувати кого завгодно, а “слова Володимира Михайловича про те, що він готовий передати комусь владу, є некоректними”.

“На мою думку його обов’язок як президента – організувати демократичні вибори, а кого виберуть представники регіонів, то це вже інше питання. Я сподіваюся, що все ж таки це відбудеться згідно із статутом федерації і чинним законодавством. І буде не один бажаючий взяти участь у цих виборах, щоб змінювати біатлон на краще”.

Наразі Дмитро збирає команду для створення програми й побудови планів для розвитку біатлону. Спортсмен вважає, що федерація має працювати, “як парламентсько-президентська республіка”, тобто керувати має не одна людина, а команда, а президент – бути “обличчям організації і тим, хто затверджує ключові рішення”.

“Зараз у більшості випадків рішення приймаються одноосібно, що почало шкодити біатлону, – переконаний Підручний. – Я неодноразово спілкувався з тренерами, які говорили: “Таке враження, що просто не існуємо для федерації”.

Остаточне рішення щодо завершення кар’єри Підручний ще не прийняв, але наголошує: “Якщо все вийде і конференція таки відбудеться, то тоді мені доведеться зробити вибір. Поєднувати я не буду“.