Головна Новини Для відродження палацу Бадені необхідно майже 100 мільйонів гривень

Для відродження палацу Бадені необхідно майже 100 мільйонів гривень

Деталізований проект реконструкції унікальної пам’ятки архітектури XIX століття – палацу графа Бадені у селі Коропець Монастириського району – перезентували в обласній раді. Розробили його архітектори зі Збаража Юрій Вербовецький і Тетяна Онищенко, які стали переможцями конкурсу, оголошеного Тернопільською обласною радою у 2016-му році. Завдання проекту – відновити автентичний вигляд, як самої будівлі, так і внутрішніх інтер’єрів, які були на початку дев’ятнадцятого століття. Також необхідно відновити парк, який оточує палац і є невід’ємною частиною усього комплексу.

Архітектори під час комплексних досліджень провели мистецтвознавчу інвентаризація всіх архітектурних і декоративних елементів будівлі, ідентифікували їхні назви, стилі, форму. Після цього розробили проект реставрації. Він складається із реставрації всієї будівлі, інтер’єрів, пристосування приміщень, тобто облаштування інженерних мереж та відтворення парку.

«Основні роботи – це ремонт і заміна покрівлі, ремонт всіх декоративних елементів покрівлі, – розповів Юрій Вербовецький, автор проекту. – Це реставраційні роботи по фасаду: архітектурний декор, відтворення декоративних оздоблень, відновлення вікон, бо ті що є зараз не мають тієї характерної форми, яка відповідає стилю будівлі. Реставрація заднього і бокових фасадів – все пропрацьовано до найменших деталей. Реставрація інтер’єрів першого поверху. Всі приміщення першого поверху були представницького рівня. Вони мали дорогі, пишні інтер’єри. У кожному приміщенні присутня неповторна ліпнина, декоративні елементи та підлоги з різними малюнками. Нам вдалося встановити у деяких місцях автентичні малюнки підлоги, у деяких приміщеннях підлога збереглася: каплиці, бібліотеці, одній із їдалень. У проекті повністю пропонується відтворення і реставрація тих малюнків підлог, щоб можна було надати палацу характеру, який був раніше. Збереглася великою мірою підлога у вестибюлі, подібної більше немає ніде. Також проектні роботи стосуються і всіх інших елементів: вестибюлю, коридору на другому поверсі, «другого» світла, яке потрапляє у приміщення через мансардні вікна у куполі та бокові лікарни, які мають додаткові дерев’яні шахти, вітражу. Планується встановлювати світильники, умеблювати все приміщення. Другий поверх не має таких цінних інтер’єрів, його використовували для другорядних функцій: проживання гостей, графа і графині. Праву частину палацу плануємо пристосувати під готельні номери для VIP-персон. У лівій частині будуть конференц-зал, освітньо-лекційний зал, навчальні кабінети, у центральній частині – відпочинкова кімната.».

Щодо парку, то передбачено відновити озерце, річечки і містки через них. Перед палацом облаштув

ти декоративну клумбу. Колись у парку була й скляна оранжерея. Її також можна відновити і облаштувати у ній ресторан.

Вартість реставрації усього палацово-паркового комплексу, за словами Юрія Вербовецького, становить понад 99 мільйонів гривень. Із них більше 66 мільйонів необхідно на палац і майже 21 мільйон на парк. Голова обласної ради Віктор Овчарук зазначив, що для реалізації проекту планують залучати інвесторів, використовувати грантові пропозиції від вітчизняних або міжнародних фондів.