Головна Новини Директор «Тернопільтепло» відкрито відповів на запитання тернополян щодо котельні на Київській

Директор «Тернопільтепло» відкрито відповів на запитання тернополян щодо котельні на Київській

Біля воріт котельні, яка розташована поблизу житлових будинків на вулиці Київська 3с, вчора було людяно. Тут увечері зібралася громадськість для проведення зборів із представниками КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» та директором ТОВ «Тернопліьтепло» Андрієм Дмитрашем.
 
Справа у тому, що тернополяни виступали проти будівництва та експлуатації добудови саме цього об’єкта. Напередодні та після зборів вони навіть перекривали рух транспорту на вулицях Київська та 15-го квітня. Основна вимога громадськості – дізнатися чи є у «Тернопліьтепло» дозвільні документи для проведення робіт на котельні за адресою Київська 3с та яку шкоду нестиме вона довкіллю.
 
– У нас є всі необхідні дозвільні документи: на початок робіт, на закінчення робіт, на викиди. Останній ми отримали від Державної екологічної інспекції і він є основним. Поки добудова котельні на вулиці Київська 3с не експлуатується – на ній лише триває будівництво. Хочу наголосити, що у вересні Тернопільський адміністративний суд скасував ухвалу про заборону робіт з реконструкції на даному об’єкті з двох причин. Перша – ми виправили усі недоліки, які нам приписала державна екологічна інспекція і друга – потужність цієї добудови становитиме лише 3,5 мегават– пояснив директор ТОВ «Тернопільтепло» Андрій Дмитраш.
 
Під час зборів із жителями чоловік також надав відповідь громадськості і на запитання, яке стосувалось прибутковості роботи котельні та вигоді місту:
 
– Ми очікуємо, що орієнтовний прибуток від діяльності підприємства буде в межах 10-ти %. Щодо вигоди місту. В першу чергу скажу, що це податки. Звичайно, що ми є платниками податків, тому від діяльності котелень місто отримає додаткові надходження до бюджету. Окрім того, це альтернативне паливо, що дозволить економити газ. Тобто буде близько 20% економії.
 
В той самий час головний інженер підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснює, котельня реконструюється для використання альтернативних видів палива оскільки вимоги чинного законодавства передбачають диверсифікацію. Це означає, що підприємство зобов’язане на усіх своїх котельнях мати декілька видів палива.
 
– Згідно вимог чинного законодавства ми на наших котельнях повинні здійснювати процес диверсифікації. Тобто ми зобов’язані мати резервні джерела палива, наприклад торф. Тому наше підприємство є замовником робіт по даній котельні. На цей об’єкт, мається на увазі власне установку (для спалення торфу – прим.авт.), розроблена кошторисна документація, яка на сьогоднішній день пройшла експертизу. В тому числі і екологічну, згідно якої екологічна інспекція нам надала приписи для усунення недоліків. На сьогодні ми їх повністю виправили. У зв’язку з цим суд скасував ухвалу про заборону робіт з реконструкції котельні на Київській. Якщо ж у нас від інших контролюючих служб з’являться нові приписи, заборони тощо, ми обов’язково усунемо всі недоліки, – запевнив головний інженер «Тернопільміськтеплокомуненерго».