Головна Новини Директорів тернопільських шкіл обиратимуть без представників педагогічного і батьківського колективів

Директорів тернопільських шкіл обиратимуть без представників педагогічного і батьківського колективів

Зміни і доповнення внесли депутати до «Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти міста Тернополя» під час 51-ої сесії. Начальник управління освіти і науки Ольга Похиляк повідомила, що його доповнили новою вимогою: кандидат на посаду директора повинен до переліку документів додати ще довідку із психо-неврологічної лікарні. Також відбулися зміни у складі конкурсної комісії. На цьому наголосив депутат Петро Поврозник.

«У нас є Положення про проведення конкурсу, яке було затверджене 15 червня 2018 року, – зауважив Петро Поврозник. – Воно успішно пройшло перевірку часом і на практиці показало свою дієвість. Воно повністю відповідає типовому положенню затвердженому Наказом МОН від 28 березня 2018 року і залишається чинним. Проект, який нам пропонують відрізняється не тільки невеликими технічними правками. Головна відмінність у тому, хто входитиме до складу конкурсної комісії. У діючому положенні вказується, що до складу конкурсної комісії включаються: від представників засновника – профільний заступник, начальник управління освіти, два представники постійної гуманітарної комісії, також представники трудового колективу, громадського об’єднання батьків, громадського об’єднання керівників закладів освіти. Натомість, у проекті, який ми розглядаємо вказується, що до складу конкурсної комісії на паритетних засадах будуть входити представники: засновника, відповідної місцевої державної адміністрації, інститутів громадянського суспільства. Відчуваєте різницю? А різниця в тому, що зі складу конкурсної комісії виключено представників трудового колективу та громадського об’єднання батьків. Це не суперечить статті 39 новоприйнятого закону «Про повну загальну середню освіту», але повністю суперечить концепції народовладдя, яку постійно декларує Президент і ВРУ. Тому пропоную не приймати нового положення, а тільки внести невеликі технічні правки у назву і можливо десь по тексту».

Голова постійної комісії з гуманітарних питань Володимир Місько повідомив, що проект рішення розглянули на засіданні і дали позитивний висновок. А начальник управління освіти і науки Ольга Похиляк прокоментувала пропозицію Петра Поврозника так: «Якщо виходити з позиції народовладдя, то кандидати на посаду директора, які не є членами даного колективу ніколи в житті не зможуть стати директором, оскільки до комісії входили чотири представники педагогічного і батьківського колективів. Та наголошую, ми керувалися розпорядженням і положенням МОН, готуючи положення на місцевому рівні, тобто воно розроблене згідно чинного законодавства, без порушень норм закону».

Під час голосування двоє депутатів проголосували проти прийняття цього проекту рішення, один утримався, а решта підтримали його.