Головна Новини Директора Держрезерву, який викрив розкрадання, раптово звільнили з посади

Директора Держрезерву, який викрив розкрадання, раптово звільнили з посади

Зі складів Державного агентства резерву України (Держрезерву) зникли 2700 вагонів із зерном, 150 з яких перебували в Чорткові Тернопільської області. Розкрадання зерна викрили позапланові перевірки підприємств, які входять до Держрезерву, а директора Держрезерву, який ініціював ці перевірки – звільнили з посади без чіткого пояснення причин.

Про зникнення зерна вже колишній директор Держрезерву Ярослав Погорілий повідомив ще 20 травня в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

«Проведені нами аудити продемонстрували жахливі зловживання, значні втрати запасів. Тільки зерна ми недорахувались на більш як 800 млн грн, загалом зафіксували збитків на понад мільярд грн, а сам Держрезерв заповнений на 3% від норми зберігання, тобто від максимуму, який може там бути», – розповів Погорілий.

Як приклад, він розповів, що під час аудиту в документах на підприємствах був вказаний один обсяг зерна, але насправді його там не було зовсім.

«Якийсь товар за документами на складах є, але у процесі перевірки з’ясовується, що його вже немає. На одному з підприємств ми не знайшли майже 18 тисяч тонн зерна, на іншому – майже 20 тисяч, на третьому – 112 тисяч тонн. Ось уже 150 тисяч тонн зерна, які начебто у нас є, але насправді їх вже давно розікрали і продали», – сказав екс-керівник Держрезерву і зазначив, що зі складів розкрадають не лише зерно, але і, наприклад, нафтопродукти.

Він також відмовився назвати підприємства, на яких аудитори виявили розкрадання, пославшись на таємницю слідства.

Однак тема розкрадань у Держрезерві не стала широко відомою. Але 31 травня її актуалізував радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол. Він наголосив на тому, що з Держрезерву вкрали зерна, яке б помістилося у майже 2700 вагонів-зерновозів. Зокрема, масові розкрадання зерна виявили в Чорткові Тернопільської області: як написав Апостол, зерно, яке зникло із тамтешніх складів, могло б поміститися у 150 вагонів-зерновозів.

Станом на вівторок, 2 червня, додаткової інформації про розкрадання в Держрезерві не було.

https://zaxid.net/news/