Головна Новини Дивлячись в очі, встромив ніж у груди: теребовлянський «Ромео» сидітиме довічно

Дивлячись в очі, встромив ніж у груди: теребовлянський «Ромео» сидітиме довічно

Діана Муринка

Верховний суд відхилив касацію адвоката вбивці Діани Муринки

В останню хвилину, певно, у Володимира таки здали нерви і він відмовився брати участь у судовому засіданні з Верховним судом. Можливо, передчував, що українська Феміда залишиться байдужою до його прохання, як він був байдужим до слів мольби своєї жертви, 19-річної Діани Муринки.

Нагадаємо, ця трагедія сталася в ніч із 13-го на 14 вересня 2019 року в с. Воля Теребовлянського району додому. 19-річна Діана з друзями верталася із фестивалю пива у селищі Микулинці. Хлопці йшли попереду, дівчата трохи відстали. За церквою повернули на Білу гору, як раптом із темряви з гори з ножем у руках їм назустріч вискочив Володимир З. Від несподіванки всі завмерли, а теребовлянський «Ромео» підскочив до Діани, рукою схопив її ззаду за шию та, змушуючи дивитися в очі, прошипів: «Я тебе попереджав, ш..а!» – і вдарив ножем у груди, пише Номер один.

Дівчина закричала, спробувала вирватись, потім схопила руками за лезо ножа. Тоді  вбивця з силою вирвав клинок і знову заніс його над головою. Мов зачаровані, товариші дівчини у світлі ліхтаря побачили фатальний відблиск смерті, що пронизала темряву й проткнула груди дівчини. Вона жахливо скрикнула від болю й билася у нього в руках. А Володимир насолоджувався владою над красунею і, немов голку в метелика, знову ввігнав у неї ніж.

Проте вона не здавалася й намагалася вирватись. Тоді озвірілий від люті Володька щосили вдарив дівчину кулаком по обличчю, а коли Діана впала, знову замахнувся ножем. У цей момент ззаду підбіг один із хлопців, Назар, та покликав його на ім’я, спробував почати розмову. Однак Володимир лише міцніше стиснув ніж у руці й наказав: «Не підходьте, буду її різати!»

Назар зробив спробу вибити ніж у нього з рук. Душогуб із розмаху полоснув лезом його по руці. А коли з іншого боку підбіг другий хлопчина, Володька міцно схопив його за куртку та знову замахнувся. Юнак миттєво скинув куртку й відскочила у бік, дивом залишився неушкодженим.

Скориставшись, що її кат розправляється з іншими, Діана повільно поворухнулася і спробувала піднятися. Але той одним стрибком підбіг до смертельно пораненої жертви, наостанок завдав ще декілька ударів ножем і зникнув у темряві.

Дві подруги Діани стояли й від жаху боялися поворухнутись. Хтось із хлопців наказав їм: «Викликайте «швидку»!», а сам побіг до обійстя батьків потерпілої. Дорогою він побачив її молодшу сестру і коротко розповів, що Володимир із ножем напав на Діану. Дівчина з плачем кинулася додому. Не гаючи часу, її матір сіла в машину та поїхала до місця трагедії. Хлопці допомогли перенести закривавлену, але ще живу юнку в машину, і жінка рвонула з місця.

Важко уявити, що відчувала мати дорогою до лікарні в Микулинці, адже за її спиною стікала кров’ю старша дочка! Із Микулинців поранену вже каретою швидкої допомоги повезли до Теребовлі. Однак дорогою до лікарні Діана померла. Згодом судовий експерт нарахує на тілі потерпілої 20 ножових ран і 4 порізи.

Без права на помилування?

У Теребовлянському районному суді вбивця категорично заперечив свою провину. Однак вироком суду Володимира З. було визнано винним за ч. 2 ст.125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я), п. 4 ч. 2 ст.115 КК України (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю). За сукупністю злочинів шляхом поглинання більш суворого покарання менш суворим його засуджено на довічне позбавлення волі.

Також судом частково задоволено цивільний позов потерпілих і зобов’язано сплатити їм загалом 1 млн. 200 тис. грн. моральної шкоди та 30 тис. грн. судових витрат за надання правової допомоги.

Звісно, 35-річний засуджений не погодився з таким вердиктом та подав апеляційну скаргу. І хоча в Тернопільському апеляційному суді вбивця вже повністю визнавав свою провину та навіть вибачився перед батьками Діани, при цьому він не забув попросити колегію суддів перекваліфікувати його дії з умисного вбивства з особливою жорстокістю (п.4 ч.2 ст. 115 КК) на умисне вбивство (ч.1 ст. 115 КК), адже максимальний термін ув’язнення за цією статтею передбачає від 7-ми до 15 років позбавлення волі. Однак апеляційний суд залишив вирок без змін.

Тоді засуджений поміняв адвоката, і вже новий захисник подав касацію з проханням перекваліфікувати дії Володимира З. та пом’якшити покарання. Однак минулого тижня Верховний суд відхилив касаційну скаргу вбивці, повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду.

Утім, із впевненістю можна сказати, що через 10 років Володимир З. знову звернеться з проханням до суду переглянути його вирок. І як знати, чи не піде тоді Феміда на поступки? Адже вбивця частково вже спокутував свою провину. А от як бути батькам безвинної жертви, якщо на схилі років десь на вулиці вони зустрінуть ката своєї дочки?

Марина Криниця