Головна Новини Депутати «підписалися» за водія-п’яницю, який ледь не відправив на той світ родину...

Депутати «підписалися» за водія-п’яницю, який ледь не відправив на той світ родину з двома дітьми

Внаслідок аварії, що трапилась увечері 21 жовтня минулого року при в’їзді у Чортків, троє дорослих і двоє дітей із серйозними травмами потрапили до лікарні. А виною всьому стали безвідповідальність, оковита та різні протектори, встановлені водієм на автомобілі «Рено Меган».

Отож був вихідний день,  Михайло Ш. нікуди їхати не планував і для покращення настрою впродовж дня, перебуваючи вдома, на Гусятинщині, потрохи «підкріплявся» алкоголем. Однак під вечір молодик так знудився, що вирішив поїхати провідати свого товариша-односельця. Той і сам уже перебував напідпитку, відтак запропонував з’їздити до Чорткова. Дорогою прихопивши ще одного, «друзяки» з вітерцем помчали назустріч автопригодам, пише Номер 1

Товариші Михайла знали, що півроку тому він придбав «Рено Меган». Щоправда, розмитнювати іномарку він не поспішав, так і їздив на литовських номерах.

Однак лише під час слідства чоловіки довідалися, що горе-водій не мав водійських прав, тобто не знав правил дорожнього руху, проте цим особливо не переймався!

Трійця мчала автострадою, хмільна й задоволена. Неподалік Чорткова Михайло проігнорував дорожній знак щодо обмеження швидкості й продовжував нестися 100 км/год. Крім того, як згодом встановила технічна експертиза, спереду на колесах автомобіля «Рено Меган» було встановлено шини з різними протекторами, у випадку екстреного гальмування іномарку могло просто занести.

Утім дорожню пригоду спричинило грубе порушення Михайлом правил дорожнього руху, оскільки неподалік зупинки «Чорний Ліс» на крутому підйомі він пішов на обгін, перетнувши подвійну суцільну лінію.

У цей момент йому назустріч виїхала «Ауді». І хоча водій О. застосував екстрене гальмування, уникнути зіткнення не вдалося. Внаслідок аварії вся родина О. (чоловік із дружиною та двоє маленьких дітей) із переламами середньої тяжкості потрапила до лікарні. Одному із синів довелося перенести шість операцій. Однак хлопчина довший час пересувався на милицях. Дружина О. взагалі залишилася інвалідом II-ї групи. Не дивно, що її чоловік вимагав у суді для обвинуваченого максимального покарання.

Постраждав в аварії й один із пасажирів «Рено Меган».

Хоча провина Михайла Ш. не потребувала доказів, як не дивно, але за нього клопотали депутати однієї із сільських рад.

Під час розгляду справи у Чортківському районному суді обвинувачений повністю визнав свою провину, частково компенсував потерпілим витрати на лікування, зокрема, родині О. сплатив 10 тис. доларів, а своєму другові, пасажиру «Рено», – 30 тис. грн. На знак подяки той просив взагалі не карати горе-водія.

Натомість Гусятинський районний сектор філії ДУ «Центр пробації» в Тернопільській області у наданому суду висновку зазначив, що виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі може становити небезпеку для суспільства.

Враховуючи всі обставини, Чортківський районний суд визнав водія Михайла Ш. винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху, внаслідок чого потерпілим спричинено тілесні ушкодження середньої тяжкості (ч. 1 ст. 286 КК) та засудив до 4-х місяців арешту з позбавлення права 2 роки керувати транспортними засобами. Також із нього стягнуто на користь потерпілої родини 330 тис. грн. моральної шкоди та понад 131 тис. 720 грн. – матеріальної.

От тільки питання, чи зможе Михайло сплатити родині ці гроші, так потрібні їм для подальшого лікування та реабілітації? Тим часом подружжя О. втратило легальну високооплачувану роботу за кордоном і наразі живуть на власні заощадження, а доглядають їх уже немолоді батьки…

Олена Густенко

Джерело: Тижневик “Номер один”