Головна Новини Демографічна ситуація погіршується, а безробіття зростає

Демографічна ситуація погіршується, а безробіття зростає

Фактично на мапі України, якщо взяти до уваги кількість населення, щомісяця зникає районний центр, а щороку – обласний.

Держстат фіксує погіршення демографічної ситуації в державі. Чисельність населення на 1 лютого 2021 року становила 41,5 мільйона осіб. Упродовж січня 2021 року кількість населення зменшилася на 33,5 тис. осіб.

Якщо оцінити ключові фактори, то ми побачимо, що в нашій країні на тлі соціально-економічних проблем відбуваються стрімкі процеси старіння нації.

Істотним продовжує залишатися перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених: на 100 померлих – 38 живонароджених, тобто, українці не бачать перспектив та умов повноцінного забезпечення сім’ї.

Ринок занятості в Україні під впливом сезонних чинників дещо пожвавився після закінчення карантину, проте падіння офіційної зайнятості залишається суттєвою. За перші два місяці 2021 року послугами біржі праці скористалися 1,4 млн громадян, з них 611 тис. осіб мали статус зареєстрованого безробітного, що на 30% більше, ніж торік у відповідний період.

За результатами обстеження робочої сили в IV кварталі 2020 року, кількість зайнятого населення у віці 15–70 років становила 15,7 млн осіб.

Кількість безробітного населення у віці 15–70 років –  1,8 млн осіб.

Рівень зайнятості населення віком 15-70 років – 55,3%. Така тенденція підсилюється впливом різних факторів, зокрема: значно коротша тривалість життя українців, порівняно з більш розвиненими країнами; гендерна диспропорція серед похилих людей; депопуляція українців з перекошуванням в бік старіння населення.

 Поруч із загальнолюдськими та європейськими, існують винятково українські проблеми. Йдеться про економічну, соціокультурну, політичну та правову сфери. Крім цього, нестабільність розвитку суспільства, як зазначають фахівці, здатна призвести до психологічного старіння населення, що виявляється у неможливості побудови життєвих планів на віддалене майбутнє, непевності й скороченні майбутньої перспективи життя.

Джерело: Свобода