Головна Новини Два брати з Тернополя виготовляють каремати і буржуйки

Два брати з Тернополя виготовляють каремати і буржуйки

Два брати з Тернополя Степан і Тарас Рубахи виготовляють для військових каремати і буржуйки. Про це розповів кореспондент Суспільного Тарас Бурак.

За його словами, обладнання, на якому вирізають заготовки для пічок, виготовили самі. Також самі розробляють креслення для виробів.

Степан Рубаха працює за верстатом: проектує отвори на листі металу.

“За дві-три хвилини вирізаємо комплект на одну пічку. Ми можемо креслити у різних програмах. Самі придумали, як з листа вирізати три комплекти так, щоби було найменше відходів”, – каже чоловік.

За два тижні виготовили 13 пічок, планують зробити ще п’ять, розповідає Степан Рубаха. За його словами, форму буржуйки розробили разом з братом.

“Придумали конструкцію для поліпшеної тепловіддачі котла. Труби заварюємо всередину. Коли вони огортаються вогнем, через них проходить тепле повітря. Зверху є блят для того, щоби приготувати їжу”.

Також брати виготовляють для військових каремати і сідушки. Для цього використовують фольгоізол завтовшки сантиметр і чорну тканину. Їх склеюють, розповів Тарас Рубаха.

“Вони приклеюються відразу. Ми його трошки притискаємо, розгладжуємо, за хвилину-дві можна нарізати на прямокутники. У готовому виробі пропалюємо отвори під ремінець. Ремінці теж виготовляємо. Одні волонтерські організації допомогли нам зі стрічкою для ремінців, інші – придбали пряжки. Є швеї, які їх зшивають”, – каже чоловік.

За його словами, за два тижні виготовили понад 400 карематів та майже 600 туристичних сидінь. Готові вироби передають в обласний центр комплектування та соцпідтримки.