Головна Новини Гроші є: на Тернопільщині поновлюють заблоковані раніше виплати лікарняних та декретних

Гроші є: на Тернопільщині поновлюють заблоковані раніше виплати лікарняних та декретних

Соцстрах відновлює лікарняні та декретні виплати з сьогоднішнього дня, тож мешканцям Тернопільщини не варто хвилюватися з цього приводу. В уряді запевняють — все під контролем, грошей на рахунку Фонду соціального страхування достатньо для здійснення необхідних поточних виплат.

Зокрема, директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков 21 листопада підписав відповідні документи для повного відновлення всіх виплат матеріального забезпечення під особисту відповідальність, пишуть Тернополяни

“Є буква закону, і є дух закону. За буквою закону Фонд не має права з 20 листопада перераховувати кошти на матзабезпечення, хоча гроші на рахунках в нас є. Учора весь день Фонд не фінансував ані лікарняні, ані декретні. Але мова про соціальні страхові виплати. Зранку я зібрав у Фонді нараду, мені підтвердили, що законодавчо правових шляхів для відновлення виплат без подання Міністерством соціальної політики на Кабінет Міністрів України змін до бюджету немає. Тому я вимушений порушити фінансову дисципліну і слідувати саме духу закону – сьогодні я беру на себе відповідальність і відновлюю всі виплати. На 26-те листопада голова правління Фонду Володимир Саєнко терміново скликав позачергове засідання правління, сподіваюсь, на ньому приймуть рішення про правове врегулювання цієї ситуації”, – зазначив Баженков.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року Фонд соціального страхування України призупинив перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, зокрема, лікарняних і допомоги по вагітності та пологах. Фінансування тимчасово не здійснюється у зв’язку із закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду.

Проте у Міністерстві соціальної політики прокоментували призупинення виплат лікарняних та декретних, заявивши, що поширена у ЗМІ інформація не відповідає дійсності. У міністерстві додали, що залишки на рахунку Фонду соціального страхування становлять 429,4 млн грн, що є достатнім для здійснення необхідних поточних виплат.

У Фонді соцстраху заявили, що вирішуватимуть питання про поновлення виплат лікарняних та декретних на позачерговому засіданні 26 листопада, проте намагатимуться вирішити питання раніше. Свою чергою, у Мінсоцполітики запевнили, що соцстрах має гроші на лікарняні і декретні.