Головна Новини Громадський бюджет: на які проекти виділять понад дев’ять мільйонів гривень?

Громадський бюджет: на які проекти виділять понад дев’ять мільйонів гривень?

Третій рік поспіль тернополяни можуть пропонувати громаді власні проекти, а реалізуватимуть їх за кошти міського бюджету. Це так званий громадський бюджет або бюджет участі. За його умовами втіленими у життя можуть бути тільки ті ідеї, за які жителі міста віддадуть найбільше голосів.

Цього року на громадський бюджет подали сотню пропозицій на суму понад 68 мільйонів гривень. Усі вони діляться на два типи: малі і великі. Малі – це ті, на реалізацію яких необхідно від  тисячі до трьохсот тисяч гривень, великі – від трьохсот тисяч до одного мільйона чотириста п’ятдесяти тисяч. Наразі, проекти перебувають на розгляді Номінаційного комітету. Його учасники оцінюють чи можливо реалізувати запропонований проект, враховуючи висновки профільних управлінь. Якщо ж виникають зауваження, то проект можуть передати на доопрацювання автору.  Після перших засідань було відхилено шість проектів, десять успішно пройшли оцінку. До 23 жовтня члени Номінаційного комітету мають оцінити всі ініціативи. Після цього почнеться етап голосування.

Найбільше цього року подано проектів, які стосуються спорту – 28, комунального господарства – 19, культури – 18, освіти – 10. Є й два проекти, які не потрапили в жодну із запропонованих категорій. Автор одного із них пропонує створити міжнародний клуб Тернополян, щоб популяризувати місто та залучати гранти, інвестиції, туристів. Декілька проектів стосуються проведення фестивалів. Це і підтримка існуючих таких, як «ДжазБез», «Гамселить», «Ї», так і безкоштовний вхід на перший день одного з найбільших музичних фестивалів України «Файне Місто», створення фестивальної агенції, купівля обладнання для проведення фестивалів та ярмарків. Є пропозиції створити геопортал міста – муніципальний ресурс, який зробить роботу міської влади більш прозорою, а тернополянам дасть інструмент для громадського контролю, якісного розуміння ситуації у місті, особливостей його розвитку. Він включатиме: містобудівний кадастр і моніторинг, земельний кадастр, кадастр соціальних закладів та ініціатив. Один із цікавих проектів – «Біблійний ботанічний сад». Його автор Світлана Пида пропонує висадити його на території дендрарію педагогічного університету, поряд із церквою святої Софії Премудрості Божої. Там будуть дерева, кущі, ліани, трав’янисті рослини та рослини біблійного городу, які згадуються на сторінках Святого Письма. Кожна рослина матиме етикетку з назвою та короткою біблійною подією або притчею, пов’язаною з нею. Володимир Подобівський, який цього року за кошти громадського бюджету реалізував проект «Інтерактивні навчальні карти», на наступний рік пропонує ще одну ідею. Йдеться про електронну туристичну карту і мобільний додаток для презентації мешканцям та гостям міста туристичних об’єктів та маршрутів, а також туристичної інфраструктури міста.

Серед проектів є й два ідентичних, які відрізняються тільки масштабністю, і відповідно, кількістю необхідних коштів. Наталія Загородна пропонує облаштувати майданчик для вигулу, навчання і тренування собак у парку «Національного відродження». Він буде огороджений, з тамбурною системою входу, що убезпечить перебування собак на площадці та перехожих в парку. На ньому будуть спеціальні конструкції для тренування собак, урни. Бюджет проекту – 300 тисяч гривень. Те ж саме пропонує зробити й Олег Загородний тільки до майданчика у парку «Національного відродження» ще додається майданчик у парку «Топільче». Заплановано, що на майданчику у «Топільче» буде три різні комплекти обладнання для тренування собак, тоді, як у парку «Нацвідроження» тільки один. Бюджет другого проекту – 1 мільйон 450 тисяч гривень.

Тернополяни не перестають відстоювати власні ідеї. І проекти, які не стали переможцями минулого року, подали повторно на громадський бюджет. Наприклад, це стосується відкриття інтерактивної кімнати-музею у підземеллі Тернопільського замку із давнім знаряддям тортур і допитів та проекту щодо відновлення та використання для екскурсій чеського тролейбусу «Škoda 9Tr».

Додамо, що цього року на реалізацію проектів громадського бюджету було виділено більше дев’яти мільйонів гривень. За попередніми даними на наступний рік планують виділити в межах одинадцяти мільйонів.

Ольга Трач, За Збручем