Головна Новини «Готика серед хрущовок – Чортків». Відеопогляд ізраїльтянина на місто свого дитинства

«Готика серед хрущовок – Чортків». Відеопогляд ізраїльтянина на місто свого дитинства

Днями, 9 березня, на каналі Арт-Бланш в ютубі з`явився цікавий відеофільм про наше місто «Готика серед хрущовок – Чортків», автор якого уродженець Чорткова Кирило Рубштейн, що мешкає тепер в Ізраїлю, розповідає доступною людською мовою  про місто свого дитинства, особливості його неповторної архітектури, пише Чортків City

Давно не будучи у Чорткові, людина зі сторони помітила багато речей, на які ми, чортківчани, не звертаємо особливої уваги. Особливо акцентує увагу на тому, чого дуже бракує нашому місту з його самобутньою архітектурою, історією, розташуванням. У містах, подібних нашому, туристичну галузь необхідно активно розвивати, вважає Кирило, й над цим потрібно серйозно попрацювати.

В Україні є багато цікавих для туристів міст, подібних Чорткову – маловідомих,  недооцінених, але які заслуговують на увагу. Тому, закінчує коментар відео Кирило, якщо ви будете в Західній Україні, у Тернопільській області – обов’язково відвідайте Чортків!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZHA7zIH_C50&w=560&h=315]

Відеоролик відзнято у дні католицького Різдва наприкінці 2018 року, коли Кирило гостював у своєї бабусі. Літні кадри панорами доповнені зйомками з квадрокоптера, отримані з відкритих джерел.

Журналісти Chortkiv.city зв’язалися з автором фільму через Фейсбук, і ось що нам вдалося дізнатися про цього цікавого талановитого хлопця.

Народився у Чорткові у 1991 году, звідки родом його батько. Мати походить з Азербайджану, м. Сумгаїт, де батько і познайомився з нею, будучи там на роботі.

Після сумнозвісних подій кінця 80-х, глава сім`ї перевіз матір до себе в Західну Україну, у Чортків, де вони поселилися у бабусиній квартирі в хрущовці, що вище костелу (вона є на відео).

вище костелу (вона є на відео).

Кирило Рубштейн з бабусею і племінниками у часі відвідин Чорткова Фото з родинного архіву

Тим часом сім`я матері переїхала на проживання до Харкова. Коли хлопчику було 2 чи 3 роки, туди ж перебралися і його батьки, забравши дитину з собою.

У Чорткові, каже Кирило, їм жилося добре, але було мало роботи. А у великих містах з цим завжди легше.

У Харькові він закінчив школу, университет ім. В.Н.Каразина за спеціальністю біолог-фізіолог, навіть трохи попрацював за спеціальністю. Проте ще на останніх курсах став відвідувати уроки комп’ютерної графіки. Там викладали також історію мистецтва, яка його неабияк захопила.

Будучи по лінії батька євреєм, вирішив поїхати до Ізраїлю на навчальну програму комп’ютерної графіки і відеомонтажу. У ту ж пору почав займатися каналом на ютубі. Так з`явився Арт-Бланш.

Його аудиторії, каже, дуже подобаються випуски про архітектуру. Ним уже було змонтовано ролики про конструктивізм, бруталізм, радянську архітектуру на прикладі хрущовок. Тому й вирішив розповісти про готику, використовуючи як приклад рідне місто – Чортків.

Канал Арт-Бланш веде більше року. Його ідея – подавати інформацію про різні явища і напрямки в мистецтві простою мовою, з позиції побутового споживача. Не перевантажувати глядача тоннами дат і термінів, а намагатись розібратися у самому явищі. Є також паблік «В контакті», де два редактори працюють над статтями як унікальними, так і репостами з крупних ресурсів. Але він наразі в Україні заборонений.

До Чорткова Кирило раніше приїжджав кожне літо, але останніх 7-8 років не бував. Тут досі мешкає його бабуся, якій 91 рік, дядько з тіткою та один з двоюрідних братів.