Головна Новини Гендиректор “Мрії” прокоментував інформацію про можливий продаж агрохолдингу

Гендиректор “Мрії” прокоментував інформацію про можливий продаж агрохолдингу

Генеральний директор “Мрії” Саймон Чернявський відповів на найгостріші питання, що стосуються  агрохолдингу. А головне розповів чи правда, що “Мрію” продадуть.

– З’явилася інформація, що ContinentalFarmers хочуть придбати «Мрію». Чи так це?

– Інтерес з боку потенційних інвесторів до компанії дійсно є. У минулому році до кредиторів «Мрії» з пропозицією зверталася компанія «Кернел» і ще кілька великих гравців аграрного ринку, в цьому році так само надійшов ряд пропозицій, як від українських, так і від міжнародних компаній. Для наших кредиторів – поточних власників «Мрії», які фактично врятували компанію від банкрутства, – сільське господарство не є профільним бізнесом, а обслуговування робочого капіталу «Мрії» – вимушений захід. Тому, як я вже неодноразово говорив, прихід стратегічного інвестора – ідеальний варіант для подальшого розвитку «Мрії» і, сподіваюся, всього лише питання часу.

Незважаючи на те, що кредитори «Мрії» стали власниками компанії в силу обставин, вони максимально відповідально поставилися до цієї ролі, розуміючи, що від їх рішень залежить не тільки подальша доля «Мрії», а й благополуччя її співробітників, пайовиків, громад, на території яких працює Агрохолдинг. У бюджеті компанії обов’язково передбачені інвестиції в оновлення технічного парку, поліпшення якості земель, навчання і розвиток співробітників, реалізацію соціальних проектів. Також відповідально наші кредитори підходять і до вибору потенційного інвестора: до уваги беруться лише компанії, здатні забезпечити високі стандарти корпоративного управління, інвестувати в розвиток, зберегти наявні та створити нові робочі місця, продовжувати відповідальну соціальну політику «Мрії».

– Коли може відбутися потенційна угода?

– Не раніше, ніж буде завершена реструктуризація історичного боргу компанії. До цього моменту немає ні предмету потенційної угоди, ні юридичного механізму для її здійснення.

– На якому етапі перебуває реструктуризація? Коли плануєте її завершити?

– Ми завершили реструктуризацію більшої частини забезпеченого боргу і почали імплементацію домовленостей, досягнутих з незабезпеченими кредиторами. На цьому етапі зіткнулися з низкою труднощів, пов’язаних з новизною та унікальністю процедури для українського законодавства та виконавчої системи, що затягує процес. Тому я б поки утримався від прогнозів.

– Які зміни чекають «Мрію» в разі приходу стратегічного інвестора?

– «Мрія» стане стратегічним пріоритетом для одного мажоритарного власника, який буде інвестувати в розвиток компанії, в техніку і технологію, в розвиток співробітників і поліпшення умов праці. У нас відмінна команда, висококласні фахівці, збереження яких стане одним з ключових пріоритетів. Однозначно, «Мрія» також збереже всі взяті на себе зобов’язання перед пайовиками і громадами: це і своєчасна виплата гідної орендної плати за землю, і фінансування соціальних проектів в селах, в яких працює наш Агрохолдинг, і прозорі податкові відрахування.

Сьогодні більшість власників «Мрії» –іноземні фонди і банки, які принесли в компанію європейські цінності та високі стандарти корпоративного управління. Але «Мрія» була і залишається українською. Незалежно від того, які інвестори прийдуть в майбутньому – українські чи міжнародні, «Мрія» збереже своє українське коріння і прагнення робити свій внесок в розвиток України.

Повторюся – прихід в «Мрію» стратегічного інвестора позитивно вплине на всі сфери діяльності компанії, стане поштовхом для її розвитку і джерелом інвестицій для наших сіл і для України в цілому. Але це – поки лише перспектива. На сьогоднішній день жодного рішення немає.

– У минулому році «Кернел» вже заявляв про намір придбати «Мрію». Ходили чутки і про інші пропозиції. Чим викликаний такий інтерес до компанії?

– «Мрія» – дуже стійка компанія, по праву входить до п’ятірки лідерів галузі. Колишні власники залишили компанію в дуже жалюгідному стані: з величезними боргами, розкраденим технічним парком, виснаженої землею. Але навіть в такому становищі «Мрія» змогла вижити і відновитися. Перш за все – завдяки зусиллям співробітників і фінансуванню наших міжнародних кредиторів. І у компанії величезний потенціал для розвитку, який очевидний для інвесторів. Сьогодні часто звучать популістські гасла і звинувачення в тому, що інвестори зацікавлені тільки в купівлі землі, особливо іноземні. Хочу підкреслити: єдиними законними власниками землі, вільними розпоряджатися нею на свій розсуд, є пайовики. «Мрія», як і будь-яка інша українська агрокомпанія, є всього лише орендарем, зобов’язаним використовувати землю за призначенням – для вирощування сільгосппродукції, і не має права розпоряджатися паями жодним іншим чином.

– А як зараз ідуть справи в компанії? Вистачає коштів?

– Сьогодні робочим капіталом компанію забезпечують її кредитори, в основному – це бондхолдери зі США і Європи. Ми повністю профінансовані на цей сезон: у нас достатньо коштів для проведення посівної і збиральної, видачі орендної плати, виконання наших соціальних зобов’язань і навіть для поповнення технічного парку та інвестицій в розвиток технологій. «Мрія» працює в нормальному режимі і впевнено дивиться в майбутнє.