Головна Новини В Україні зареєстрували найнижчий за 100 років рівень води в річках

В Україні зареєстрували найнижчий за 100 років рівень води в річках

Через безсніжну зиму і відсутність дощів в Україні цьогоріч спостерігається найнижчий за 100 років рівень води в річках.

Як повідомляє «Радіо Свобода», традиційне наповнення басейнів річок водою в березні та на початку квітня цього року фактично не відбулося через відсутність танення снігу.

Трохи води прибуло тільки в гірських річках Карпат, де були сніги, але всі рівнинні річки, що не наповнилися восени через малу кількість дощів, не отримали й талої води навесні.

«До того ж вода в річках і озерах не промерзла взимку, а значить не очистилася природним шляхом», – йдеться в матеріалі.

За словами начальниці відділу гідрологічних прогнозів Укргідрометцентру ДСНС Вікторії Бойко, відсутність весняного водопілля, під час якого річки промиваються талою водою, може призвести до загального зменшення поверхневих вод, погіршення екологічної ситуації та якості води в річках.

«Що, своєю чергою, матиме негативні наслідки для різних секторів економіки. Для сільського господарства можуть обмежуватися обсяги води, можуть вводитися ліміти або обмеження на постачання води. Потрібно розуміти, що тенденції, які зараз відзначаються, є довгостроковими», – уточнила вона.

Складна гідрологічна ситуація спостерігається в басейні Дніпра. Усі його притоки мають аномально низьку водність, а приплив води у водосховища є одним із найменших за весь період інструментальних спостережень.

Гідрологи повідомляють, що максимум добового припливу води до Київського водосховища сформувався на 30–31 березня на рівні 95 м³/с при нормі 4200 м³/с.

У середньому водність Дніпра в перших двох декадах квітня і прогнозі на третю становить 23% від норми й буде близькою до гідрологічної посухи. Приплив води в Канівське водосховище може скласти 15% від норми стоку за квітень.

Не менш складною є гідрологічна ситуація в басейнах приток Середнього Дніпра, стік яких формує бічний приплив води в інші дніпровські водосховища – Кременчуцьке, Кам’янське, Дніпровське. Показники близькі до критеріїв маловоддя.

На Дністрі ситуація трохи краща – прилив води прогнозується на рівні 48% від норми.

У Державному агентстві водних ресурсів України вважають, що найсильніше в таких умовах постраждають маленькі річки з невеликими площами водозабору. Вони можуть критично обміліти і навіть висохнути.