Головна Новини В селах Тернопільщини плачевна ситуація зі збутом молока

В селах Тернопільщини плачевна ситуація зі збутом молока

Десятки молокопереробних заводів, які працюють в нашій області, платять селянам-одноосібникам по 4 гривні за літр зданого молока. В той час, коли літр молока в магазині коштує від 15 до 20 гривень! Селяни обурюються через такі низькі закупівельні ціни, адже йдеться вже про загрозу втратити годувальницю-корову, яка для більшості сільського населення є чи не головним заробітком, пише Тернопільський прес-клуб

В селі Олишківці Збаразького району місцеве населення теж бідкається щодо цін на молоко, яке заготівельники скуповують по 4 гривні. Місцева влада говорить, що не в її силах підвищити ціну, тим паче, коли вже стоїть питання, чи потрібне взагалі коров’яче молоко, якщо є його замінники. «Намагаємося втримати хоч ціну 4 гривні, бо в інших районах вона вже впала до 3,8 гривні, і неможливо нічого зробити, бо це вказівки згори, – говорить місцевий фермер Павло Дворницький. – Скоро, напевне, взагалі не питимемо молоко власного виробництва, а купуватимемо у закордонних виробників, адже ціна постійно коливається, а цього року вже думають не приймати молоко у селян взагалі».
У селі помітно скоротилася кількість корів, люди продають їх через невигідну оплату за молоко. «Продала корову, бо здаю молоко задурно, а корову ж треба нагодувати, помити, почистити, напоїти, – розповідає одна з місцевих жительок пані Галина. – Це влітку легше, бо на пасовисько йде, а взимку треба годувати. Жом купуємо на зиму, і він недешевий, ціле літо та осінь пораємося на городі, щоб корова мала що їсти взимку – молотимо зерно, копаємо буряки, косимо трави – але ніхто цього не розуміє…».
Проте є ще у селі і люди, які тримають по 4-5 корів. Серед таких – і пані Ольга. «Важко, дуже важко їх всіх обходити, але що зробимо, мусимо працювати, – каже вона. – Спочатку хотіли купити доїльний апарат, адже є дотація на безкоштовне отримання для тих господарів, котрі мають більше трьох корів, але ходять чутки, що з зими вже не будуть приймати молоко. Тоді будемо продавати корів, і апарат не знадобиться».
Ситуація із збутом молока на селах плачевна, адже люди важко працюють за копійки. Однак вони вже готові змиритися навіть з такою закупівельною ціною, щоб тільки й надалі приймали молоко.

Тетяна Ленько
Фото автора